„Za Božić nisu pucali vernici već skorojevići“

Lifestyle 09. jan. 202109:18 > 09:2710 komentara
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srbi su tradicionalno proslavili Božić uz prasetinu, rakijicu, petarde, vatromete, dobro društvo... Verski analitičar Draško Đenović u razgovoru za portal Nova.rs objašnjava da sve to ne samo da ne odgovara tradiciji, već je u suprotnosti s idejama Božića kao najradosnijeg hrišćanskog praznika.

„Što se tiče petardi, pucnjava nema veze ni s hrišćanstvom, ni sa Isusom Hristom. Pravi vernici ne pucaju, to su uglavnom skorojevići koji na taj način produžavaju Novu godinu“, smatra Đenović i podseća da su se u komunizmu petarde bacale samo u novogodišnjoj noći.

„Danas to za Božić rade uglavnom nekršteni pravoslavci, kojima su puna usta Svetog Save i pravoslavlja, a niti se pričešćuju, niti bilo šta imaju sa crkvenim životom. Vernici koji idu u crkvu, oni koji žive jevanđeljskim životom, znaju šta je suština Božića – obeležavanje rođenja Bogomladenca, jagnjeta božjeg, gospodina Isusa Hrista, spasitelja sveta“, ističe Đenović.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, prikladan način obeležavanja ovog praznika je odlazak na liturgiju i prvi mrsni obrok nakon velikog posta – priprema se bogata praznična trpeza u kojoj se uživa u krugu porodice.

„Kod nas se uglavnom jede prasetina, mada ja nisam pristalica toga. Isus je ‘jagnje božje’, a ne ‘prase božje’. Osim toga, čini mi se nedostojnim, jer Isus kao Jevrejin nije smeo ni da se dotakne svinjetine“, navodi naš sagovornik, dodajući da prejedanje ne dolazi u obzir ni tokom praznika. „Mi ne živimo da bismo jeli, već jedemo da bismo živeli“, podseća.

„Pravi hrišćani ne bi trebalo da mnogo konzumiraju alkohol, iako u Svetom pismu stoji da treba uzimati malo vina. Ali malo“, podvlači Đenović, i ukazuje i na jedan božićni običaj koji se u međuvremenu izgubio.

„To je nekad bilo vreme darivanja, moja baka je dobijala poklone za Božić. Kasnije je Božić Bata postao Deda Mraz…“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar