Moramo li i ove godine da pričamo o petardama?

Lifestyle 30. dec. 202021:04 > 21:26
Podeli:
petarde
Petarde; Foto: Romain Longieras / AFP / Profimedia

Nikakvo praznično raspoloženje kod mene u kraju. Nema ukrasa, ni osmeha, sneg da i ne pominjem, da se Nova godina bliži podsećaju samo novogodišnje lampice koje trepću na nekim prozorima. I petarde, koje ovih dana odjekuju gore nego ikad.

Jako me zanima koja glava, pa makar i klinačka, pomisli da je uzbudljiva ideja da „razmrda atmosferu“ pucnjima u finišu 2020. godine. Eto, i na 10+ stepeni, u tišini poražavajuće borbe s koronavirusom, i uprkos tome što se iz godine u godinu podiže svest o tome koliko strašne petarde mogu da budu za životinje, ali i za ljude – nekoga to i dalje zabavlja. Neko i dalje nije svestan kakve posledice može da izazove jedan prasak. Neko i dalje ne kapira u čemu je toliki problem s jednom običnom petardom koja je „opasna samo ako ti pukne u ruci“, inače se sigurno ne bi prodavala na ulici… Zapravo, može da ti raznese prste za tren, i kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava su od 50.000 do 100.000 dinara. Ali, to su najtanji razlozi zbog kojih bi trebalo da odustaneš od pucnjave. Pod hitno.

Inače mislim da je to glup i opasan vid zabave, ali u ovom trenutku mi je posebno muka što moramo ponovo da pričamo o tome. Zato obraćanje onome ko se ovih dana naoružava pirotehnikom mora da bude dovoljno direktno i dovoljno brutalno: Da li si ti ubica? Mučitelj životinja? Sadista?

Prošitajte još:

Možeš li da zažmuriš na snimak autističnog deteta koje se grči zbog praska petarde, možeš li da nosiš na savesti nečiji život, ako ga toliko prepadneš da mu srce stane? To što te možda neće tražiti zbog ugrožavanja nečijeg zdravlja ili čak ubistva – ne znači da nisi kriv.

MUP navodi da svake godine u ovom periodu od srčanog udara ugine više od 5.000 pasa.

„Zbog upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava svake godine, po statistici, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa, koji su posebno osetljivi u doba novogodišnjih praznika upravo zbog prevelike buke, a pogotovo od petardi koje im stvaraju ogroman stres. Zbog naših četvoronožnih prijatelja apelujemo da se suzdržite od korišćenja petardi i pirotehničkih sredstava“, istakao je MUP Srbije na Instagramu.

Ali, nije ni samo to što bi srce moglo da im stane. Posledice straha životinje koja beži kada čuje zvuke pucnjave petardi su i slučajevi upadanja u šahtove, izgubljeni ljubimci koji se ne vrate kući, povređene životinje… Prirodni nagon životinje kada čuje zastrašujuću buku oko sebe je da pobegne i sakrije se, podseća organizacija Animal Rescue Serbia, koja vodi kampanju „Tvoja petarda. Moj život.“

Pročitajte još:

Ta poruka važi i za ljude. Posebno sada, u trenutku kad se svakodnevno prebrojavaju žrtve koronavirusa i kad su umrlice na sve strane, kad su svi dodatno napeti i pod stresom, kad nas je izudaralo na svim nivoima i živci su toliko tanki da nam tako malo treba da skliznemo u psihičke probleme… Posebno sad kad zemljotresi tresu region i kad znamo da tlo pod nogama može da nam se izmakne u trenutku. Posebno sad kad se samo nadamo da ćemo dobiti nekoliko dana mira i tišine, bez loših vesti, a u startu smo osetljivi na svaki šum. U jednoj takvoj atmosferi, zašto misliš da čak i sam zvuk pucnja ne bi mogao da šokira nekog toliko da ga u trenutku gurne preko ivice? Jesi li spreman da nosiš takav rizik zbog momenta tvog sitnog uzbuđenja?

Nadam se da ne.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar