Foto: AFP / AFP / Profimedia

Božić se obeležava kao dan rođenja Isusa Hrista. Međutim, gotovo je izvesno da on nije rođen ni ni 25. decembra, a ni 7. januara kad najveći hrišćanski praznik slave vernici u Srbiji i još neki pravoslavci.

Božić se od četvrtog veka proslavlja 25. decembra (što je 7. januar po starom, julijanskom kalendaru), a naučnici se još uvek nisu dogovorili zašto je odabran baš taj datum. Tačan datum Hristovog rođenja nije poznat, ali je gotovo sigurno da se nije rodio u zimskom periodu.

Naime, „Jevanđelje po Luki“ navodi da u trenutku Hristovog rođenja, „u tom kraju bili su i pastiri koji su boravili napolju i noću čuvali stražu kod svojih stada“, a to nikako nije moglo da se događa u decembru ili januaru.

Pročitajte još:

Teolog Adam Klark, čuven po tumačenju Biblije, piše u svojim komentarima: „Dok su boravili u polju, pastiri bi danonoćno stražarili pokraj svojih stada. S početkom prve kiše u rani mesec Marhešvan, a to su oktobar i novembar po našem kalendaru (ovaj mesec počinje sredinom našeg oktobra), nalazimo da pastiri u to vreme čuvaju ovce na poljima tokom celog leta.

Pa, budući da se tada još nisu bili vratili kući, argument da te godine oktobar još nije bio počeo samo je puka pretpostavka, kao i to da je naš Gospod rođen 25. decembra, kada na poljima nije bilo jedne jedine ovce; takođe je isključena mogućnost da je Isus rođen posle septembra budući da su ovce još bile na otvorenom, i to noću. Na osnovu toga treba odbaciti pretpostavku da je Isus rođen u mesecu decembru“.

Zbog toga se smatra da se Isus najverovatnije rodio u proleće ili leto, mada ima i tumačenja, koja se baziraju na računanju unazad od dana njegove smrti, po kojima je rođen u ranu jesen.

Ali, ako ne postoje nikakvi dokazi da je Hrist rođen na današnji datum, zašto baš danas slavimo Božić? Kako „Enciklopedija Britanika“ navodi, 25. decembar je najverovatnije izabran kako bi se poklopio s velikim paganskim rimskim praznikom kojim se obeležavao ’rođendan nepobedivog sunca‘ u vreme kratkodnevice.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (15)