Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Arheolozima klecala kolena.

Prošlo je šest godina otkad su konzervatori prvi puta u više od dva VEKA otvorili Isusov grob u crkvi Svetog groba u Jerusalimu. Hrišćanske zajednice u Svetoj Zemlji nekoliko meseci pre toga započele s obnovom teško oštećenog Isusovog groba.

Pročitajte još:

Isusov grob već nekoliko decenija od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i uticaj hodočasnika i turista.

Delu istorijskih radova svedočio je fotograf agencije AFP i snimio fotografije mesta na kojem se po verovanju nalazi stena ispod koje je je položeno Isusovo telo 33. godine, prenosi Večernji.

Mramorna ploča koja prekriva grob je bila sklonjena na tri dana zbog obnove i arheološke analize. To je bilo prvi put da je mramorna ploča sklonjena od najmanje 1810., kada su sprovedeni zadnji konzervatorski radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghojan iz Jermenske crkve, jedne od konfesija koja upravlja bazilikom.

Isusova slika može se videti u uskom delu prostora ispod pomaknute ploče. Pronađeni su i neki materijali koji su analizirani. Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a celi proces za potrebe dokumentarnog filma snimao je National Geographic.

„Otvaranje groba omogućiće stručnjacima jedinstvenu priliku da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mjesta hrišćanstva“, objavila je tada ta medijska kuća.

„Moram priznati da su mi klecala kolena“, rekao je Fred Hibert, stalni arheolog National Geographica.

Radove su finansirale tri glavne hriršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani).

***
BONUS VIDEO: Jerusalim – sudar tri religije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare