Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Nalazimo se u oblasti gde su moguće oluje prvog stepena.

Prema zvaničnim podacima RHMZ-a danas je u celoj Srbiji pretežno vedro, a najviša temšperatura iznosiće 30 stepeni i to u Zaječaru, s tim da je Estofex, evropski sistem za upozorenje na oluje, izdao upozorenje prvog stepena za Srbiju zbog mogućih jakih i štetnih oluja. Pitali smo meteorologa šta to znači za nas.

Izvor: Estofex

Prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, narednih dana nas može očekivati malo svežiji vazduh u sklopu polja niskog pritiska, tj. ciklona.

„To uzrokuje i više oblaka i lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine, a u takvim situacijama obično se izdvoji neki oblak, čije su veličine obično 10 puta 10 kilometara kvadratnih, a koji je znatno jači u odnosu na ostale. Na njegovoj lokaciji, odnosno putanji, daju jak pljusak, grad, kratkotrajno olujni vetar i životni vek im je po pola sata, sat, nakon čega se raspadnu i nestanu.”

PROČITAJTE JOŠ:

Očekuje nas burna atmosfera i to je uobičajeno u letnjim mesecima, pogotovo u junu, julu i avgustu.

„Ti modeli atmosfere koji se koriste za prognozu i procenu pojava, u ovom slučaju na pljuskove, grmljavine i grad, su približno svi daju ujednačenu zonu, odnosno oblast gde je to najverovatnije, što ne znači da će to biti u svakom mestu. Zato i kažem da su ti oblaci izolovani, malih dimenzija, ali su jaki i moćni. Mali su u odnosu na jesenju ili zimsku oblačnost koja zahvata skoro celu Srbiju, a ovi su izolovani koji zahvataju nekoliko mesta i tu se ispolje, nakon čega i nestanu”, ističe Todorović.

Vremenska prognoza Foto:Hidmet.gov

Kako kaže, što se tiče nekih delova Srbije ova promena se osetila već juče, a očekuje nas i naredne sedmice, a negde već i danas.

„Nije svaka oblast zahvaćena ovim oblacima, oni su više kao retka pojava, i negde će da bude oluje, a negde neće ni kap da padne. Od mnoštvo parametara zavisi gde će se te vremenske nepogode dogoditi, a nešto je veća verovatnoća u brdsko planinskim predelima. Koliko vidim u Beogradu narednih dana su manji izgledi za te jake nepogode, veća je verovatnoća da će ih biti južno od Beograda.”

Prema podacima RHMZ, kako nedelje odmiče, očekuje nas i sniženje maksimalne temperature, te će ona biti najniža u četvrtak i iznosiće oko 26 stepeni Celzijusovih. A, najniža moguća temperatura biće oko 18 stepeni Celzijusovih, s tim da nas skoro svaki dan očekuju poslepodnevni pljuskovi, kako piše za Beograd.

Vremenska prognoza Foto:Hidmet.gov

U Novom Sadu je slična situacija s tim da je najniža očekivana temperatura najavljena za utorak i iznosi 16 stepeni. U Nišu situacija slična, te je pored najniže temperature od 16 stepeni, najavljeno i mogućih 31 stepen za sledeću nedelju.

***

Bonus video: Kupanje na Adi i pre pocetka sezone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare