Vreme za vežbanje
Vreme za vežbanje; Foto: Antonio Saba / ImageSource / Profimedia

Vežbanje je dobro za zdravlje i opšte stanje organizma u koje god doba da se praktikuje, ali nova američlka studija pokazuje da bi vreme za postizanje najboljih rezultata vežbanja moglo da bude različito za žene i muškarce.

Istraživanje je pokazalo da se u ženskom telu masnoće sagorevaju brže u jutarnjim satima dok je kod muškaraca isto primećeno kada vežbaju u večernjim satima.

Razlika u hormonima, biološkim satovima i ciklusima spavanja među polovima mogla bi da ima veliku ulogu, piše BBC, prenosi N1 Zagreb.

Istraživanje objavljeno u časopisu „Frontiers in Physiology“ obuhvatilo je 30 muškaraca i 26 žena, svi su bili aktivni i zdravi, starosti između 25 i 55 godina, a trajalo je 12 nedelje tokom kojih su naučnici pratili uticaje različitih fitnes programa, uključujući istezanje, šprint, vežbe snage, otpornosti i izdržljivosti.

Jedna grupa ispitanika vežbala je jedan sat pre 8 i 30 ujutro dok je druga grupa imala istu rutinu samo u večernjim satima, između 18 i 20 sati. Svi su se pridržavali propisanog plana ishrane.

Za veme trajanja studije naučnici su učesnicima pratili krvni pritisakm, masnoće u krvi, ali i fleksibilnost, snagu i aerobne sposobnosti.

Svi učesnici su u toku tih 12 tnedelja pokazali pozitivne zdravstvene pomake, kad god da su vežbali.

„Najbolje vrijeme za vježbanje je ono koje vama najviše odgovara“, istaknuo je dr Pol Arčerio, autor studije i profesor psihologije u Njujorku.

Međutim, istina je da je idealno vreme različito za žene i muškarce.

Ranije ili kasnije vežbanje?

Ako je suditi po rezultatima studije, žene koje žele da izgube kilograme, posebno u srednjem delu tela, i snize krvni protisak, najbolje će rezultate dobiti ako vežbaju ujutru, kaže dr Arčerio.

Pročitajte još:

Gubitak kilograma na području trbuha nije zanemariv kod osoba sa prekomernom težinom jer se trbušna masnoća skuplja i oko unutrašnjih organa poput jetre, a to može da bude opasno.

Ženama koje žele da pojačaju mišićni tonus i ojačaju gornji deo tela, doktor savetuje vežbanje u večernjim satima.

Na muškarce koji su učestvovali u studiji, vreme vežbanja uticalo je slabije nego na žene. Oni su ojačali mišiće nezavisno od vremena vežbanja.

Međutim, vežbanje u večernjim satima pokazalo se idealnim za muškarce koji pokušavaju da poboljšaju zdravlje srca i probavnog sistema. Bolji metabolizam znači i manji rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i moždanog udara.

Nije sasvim jasno zašto vreme vežbanja različito utiče na žene i muškarce.

***

Bonus video: Baka bodibilderka

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar