Trik za eliminisanje 99% bakterija u sunđeru za pranje suđa

Lifestyle 13. sep. 202109:13
Podeli:
sunđer
sunđer za suđe, Foto: Yevhen Roshchyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi koriste sunđere za pranje suđa za čišćenje tanjira, šerpi, pribora za jelo, ali i različitih površina u domu – od ploča na šporetu, preko polica u frižideru do kuhinjskih ormarića ili sličnih mesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports iz 2017. godine pokazalo je da sunđerom za pranje suđa širimo milione bakterija po domu, prenosi N1.hr.

Čak i kada mislite da je sunđer čist, u njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana.

Istraživanje objavljeno u magazinu Journal of Environmental Health otkrilo je da većinu – čak 99 posto bakterija možemo ukloniti iz sunđera ako je stavimo u mokrotalasnu na 90 sekundi punom snagom.

Šta treba učiniti?

1. U mikrotalasnu smete staviti samo sunđere koji ne sadrže metale.

2. Sunđer obavezno mora biti mokar. Dobro je natopite pre stavljanja u mikrotalasnu.

3. Stavite li mokar sunđer na 90 sekundi punom snagom uklonićete 99 posto bakterija, uključujući i E.coli, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health.

4. Pažljivo izvadite sunđer iz mikrotalasne,  pustite da se ohladi pre korišćenja jer će biti vrlo vruć, te može izazvati opekotine.

***

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar