Sve sa vašeg stola što pas nikako ne sme da jede

Podeli:
pas
Ne dajte mu grickalice; Foto: Sue Barr / ImageSource / Profimedia.rs

Uživate u omiljenoj grickalici, vaš čupavac vas pogleda onako umilno i onda kako da mu ne date makar komadić čipsa. Budite dosledni, odolite toj slatkoj njuškici jer pojedine grickalice mogu biti vrlo opasne po vašu kucu.

Logično je da psu nikad nećemo dati alkohol, kafu i bilo šta što sadrži kofein, limun, čili, vino. To je vrlo opasno po pse, ali to nam nikad i ne bi palo na pamet. Problem su sve one grickalice u kojima svakodnevno uživamo i za koje nikad ne bismo pomislili da mogu biti loše za našeg čupavca.

Slane grickalice

Velike količine soli izazvaće žeđ i učestalo mokrenje ili čak trovanje. Znaćete da je vaš pas pojeo previše soli ako počne da povraća, ako dobije proliv, ako je potišten, dobije povišenu temperaturu, grčenje mišića. U najgorim slučajevima može i da ugine. Zato mu nikad nemojte davati slane grickalice poput čipsa, kokica, slanih štapića.

Pročitajte još:

Testo s kvascem

Kvasac može da izazove nadutost u organima za varenje, što može biti bolno, a čak i sasvim blokirati probavu. Dozvoljeno je ponekad dati kuci komadić hleba, ali nikako ne preterujte. Posebno je zabranjeno da proba testo koje narasta.

Orasi

Orašasti plodovi sadrže dosta masti koje mogu znatno podići nivo triglicerida kod pasa i potencijalno uzrokovati upalu pankreasa. Takođe, makadamija orasi sadrže toksin koji može izazvati povraćanje, slabljenje mišića, hipertermiju i depresiju čak i ako kuca uzme samo komadić. Zato pistaće, orahe, kikiriki, indijski orah jedite bez njega.

Čokolada

Čokolada sadrži stimulans sličan kofeinu koji je za pse otrovan. Njegov procenat varira od slatkiša do slatkiša, ali u svakom slučaju utiče na creva, srce, centralni nervni sistem i bubrege psa, a znaci trovanja, kao što su povraćanje, proliv, nemir, hiperaktivnost, grčenje i drhtavica, javljaju se u rasponu od četiri do 24 sata nakon što je pojeo čokoladu.