Stvari koje nikako ne treba da držite u kupatilu

Podeli:
stvari u kupatilu
Foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanja kažu da u kupatilu svakog dana provedemo pola sata, gde nam je i dosta kozmetike, šminke. Ali ne bi baš sve što držimo u kupatilu tamo i trebalo da bude.

Nekim predmetima vlaga i toplota koje se šire kupatilu skraćuju životni vek, pišu na sajtu RD.com.

Lekovi

Ormarić u kupatilu nije mesto za lekove. Lekovi i vitamini bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi od 20 do 25 stepeni. Ako ih držite u kupatilu gde je vrlo vlažno i toplo, vrlo je moguće da će im se umanjiti dejstvo ili će se pokvariti i pre isteka roka trajanja.

Parfemi

Čuvanje parfema u kupatilu može loše da utiče na njihov sastav. Parfeme je najbolje držati u ormarićima izvan kupatila.

Peškiri

Korišćeni i vlažni peškiri u kupatilu su recept za mnoge loše stvari. Zbog toplote i vlage u njima se razvijaju bakterije koje ćete potom preneti na kožu. Idealno bi bilo da peškire perete nakon tri korišćenja, i to pod uslovom da se između svake upotrebe sasvim osuše.

Pročitajte još:

Brijači

Para i vlaga uzrokuju rđu koja može da ošteti vašu kožu. Čak i ako brijače lepo očistite nakon korišćenja, nemojte ih držati u kupatilu jer je moguće da će vam zbog toga kraće trajati.

Kreme za lice

Ako nisu dobro zatvorene, vlaga može da podstakne razvoj bakterija u njima. A svaki put kad se tuširate toplom vodom, para utiče na njihov sastav. Idealno bi bilo da kremice i antiride čuvate u fioci ili na polici izvan kupatila, a najbolje u frižideru, posebno leti.

Nakit

Zbog vlage u kupatilu nakit će pre oksidirati, izgubiće sjaj i potamniće. Osim čistog zlata, vaši najdraži komadi nakita uglavnom su od legura koje različito reaguju na vlagu.

Telefon

Nije baš pametno koristiti ga dok ste u WC-u, ni dok uživate u kupki. Pevanje pod tušem jeste zabavno, ali gledajte da to bude vaš solo nastup, bez pratnje na telefonu jer vlaga veoma škodi svim elektronskim uređajima koji nisu vodootporni.

Bade mantil

Poput peškira, i u kućnim ogrtačima se zbog toplote i vlage razmnožavaju bakterije. Umesto na vešalicu u kupatilu, okačite ga negde na suvom.

Četkice za zube

Jasno je da četkice za zube moramo da držimo u kupatilu, ali tada treba paziti na jednu vrlo važno stvar. Neka četkice budu što dalje od WC šolje ili u ormariću koji ima vrata i zatvara se. U suprotnom, svaki put kad pustite vodu, posebno ako slučajno ne spustite dasku na WC šolji, bakterije će se razleleti svud naokolo, pa i na četkicu za zube. Osim toga, idealno bi bilo da četkica bude odložena tako da se između dve upotrebe potpuno osuši.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram