Stiže prvi mraz: Meteorolog najavljuje još veće zahlađenje

Lifestyle 18. sep. 202108:58 > 09:15
Podeli:
zahlađenje mraz prognoza
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Napolju je prava jesen – oblaci i kiša, a kako kaže prognoza meteorologa Marka Čubrila, uskoro možemo da očekujemo i prvi mraz.

„U subotu nad središnjim i južnim krajevima prvi deo dana biće oblačan uz povremenu kišu, dok bi na ostalim predelima uglavnom bilo promenljivo oblačno i suvo. Krajem dana nad najvećim delom regiona biće suvo. Biće osetno svežije u odnosu na ove dane uz dnevni maksimum od +15 do +23 stepena Celzijusa“, kaže meteorolog Marko Čubrilo u svojoj objavi na Fejsbuku.

On ističe i da bi sistem niskog pritiska iz Italije u nedelju uveče nad jugozapdnim, južnim i zapadnim predelima regiona uslovio pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove, dok bi se u noći ka nedelji i u nedelju pre podne to pogoršanje proširilo nad najveći deo Hrvatske, najveći deo BiH, zapadne, severne i delom središnje predele Srbije kao i na sever Crne Gore.

„Nad ovim predelima računa se na moguće malo konkretnije padavine, dok bi ih južnije i istočnije bilo znatno manje.“

Pročitajte još:

Sredinom nedelje mraz

Kako dodaje Čubrilo, svakako bi od nedelje usledilo dalje zahlađenje.

„Sve do četvrtka maksimumi bi se uglavnom kretali od +14 do +20, što je malo ispod proseka za ovaj deo meseca, dok bi sredinom nedelje kada bude vedro, noći bile vrlo sveže uz minimume od +5 do +12 stepeni Celzijusa i tada bi ponegde u planinskim kotlinama bila moguća pojava prizemnog mraza.“

Kako kaže Čubrilo, to nije nije ništa neobično za ovaj deo septembra i pokazuje da polako, ali sigurno idemo ka hladnijem delu godine.

„Oko 24. 9. se simulira razvijanje jakog ciklona nad Velikom Britanijom i to bi ka nama pokrenulo strujanje osetno toplijeg vazduha iz Mediterana, te bi maksimumi nakratko išli i na oko +28 stepeni Celzijusa, dok bi posle 26. 9. usledilo novo pogoršanje uz kišu, pljuskove i zahlađenje.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar