Šta Konstrakta zapravo izgovara na latinskom na kraju pesme

Lifestyle 07. mar. 202215:26 > 15:42
Podeli:
Konstrakta Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"In Corpore Sano" odjekuje Srbijom, ali mnogi još ne mogu da prelome preko jezika poslednje stihove. Znate li šta znače?

Tekst pesme „In corpore sano“ intrigira i znamo da je naslov referenca na latinsku izreku: „Mens sana in corpore sano“ („U zdravom telu zdrav duh“). Ipak, suština pesme može vam promaći ako ne razumete poslednje stihove, koji su svojevrsna igra reči na latinskom.

U nastavku pročitajte šta znače.

Pročitajte još:

"...In corpore sano, in corpore sano (U zdravom telu, u zdravom telu)

Corpus je sanum (Telo je zdravo) i šta ćemo sad?

Mens infirma in corpore sano (Slab um u zdravom telu)

Animus tristis in corpore sano (Tužna duša u zdravom telu)

Mens desperata in corpore sano (Očajan um u zdravom telu)

Mens conterrita in corpore sano (Uplašen um u zdravom telu)

I šta ćemo sad?"

Kako je Ana Đurić Konstrakta objasnila u intervjuu za Nova.rs, „In Corpore Sano“ ima "mnogo pratećih sadržaja, pod krovnom temom odnosa prema zdravlju".

"Ne mogu da obuhvatim sve, ali izdvajam odnos prema zdravlju koji ide od „mora“ do „može“. S jedne strane živimo u atmosferi (straha) u kojoj je zdravlje postavljeno kao vrhunska vrednost iza koje stoji jedna enormna potrošnja. O zdravlju se priča kao o nečemu što je u potpunosti u našoj kontroli, samo ako uradimo ovo, kupimo ono, zapratimo najnoviji trend, poslušamo ono… Mora se biti zdrav. To je presija koja nas ostavlja u strahu. S druge strane, moguće je ostvariti jedan zdravorazumski odnos u kome je zdravlje donekle u našim rukama u kome se, shodno tome, bolest i konačno smrt, prihvataju sa manje straha. A sistemska podrška je tanka, nažalost, kako u zdravstvu tako i u edukaciji na tu temu. Zdravstvo je sve više nedostupno i skupo… I tako dalje", istakla je umetnica.

***

Bonus video: Konstrakta o tome da li njena pobeda znači potencijalnu smenu vlasti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar