Foto:Kosta Đuraković

Naša junakinja potiče iz porodice Zemlja gruva. Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, je poslednjih nekoliko godina sporadično objavljivala svoje autorske pesme pod okriljem navedenog benda i studija „Gruvlend“. Nedavno je bend napustila Zoe Kida koja je započela solo karijeru, a obe se nezavisno pojavljuju na ovogodišnjem takmičenju, u izboru srpskog predstavnika za „Eurosong 2022“.

Uz snažnu međusobnu prijateljsku i profesionalnu podršku, i jedna i druga, ulaze u prilično pun ring. Šta bude – biće.

Sa Konstraktom smo se sreli u hodu uz kafu „za poneti“, na relaciji krojač – frizer – studio. Priprema za televizijski šou u foto-finišu.

PROČITAJTE JOŠ

Nije vas dugo bilo, kao bend. Došlo je do određenih kadrovskih promena. Šta se u međuvremenu desilo sa grupom Zemlja gruva?

Zemlja gruva ređe svira pre svega zbog pandemije. Zoe Kida se odlučila za samostalnu karijeru, tako da trenutno od ženskih vokala tu sam samo ja. Dakle, deficit ženskog kadra. „Gruvlend“ studio, sa druge strane, sve vreme radi. Tu se dešava nekoliko paralelnih projekata, između ostalih i „Konstrakta“.

Da li je koncept benda pretrpeo određene promene u ovoj drugoj deceniji postojanja benda?

Ono što smo pokušavali od početka jeste da Zemlja gruva bude bend koji podržava autore – Zoe Kidu, Konstraktu, Milovana, onomad. Zato je prvo pojavljivanje bilo kao Zoe Kida u Zemlji gruva. To nekako nije bilo jasno u komunikaciji sa publikom pa smo ostavili samo – Zemlja gruva. Konceptualno, to je i dalje to. Zemlja gruva je bend koji izvodi pesme nekog od autora. A pesme nastaju u studiju „Grivlend“. Trebalo bi u neko skorije vreme da se pojavi još neki od autora čije će pesme bend izvoditi.

Pre nekoliko godina objavili ste kompilaciono izdanje za Croatia Records i na taj način i u izdavačkom smislu iskoračili u zemlje regiona. Kakvi su bili efekti tog izdavačkog poduhvata?

Mislili smo da ćemo napraviti nešto značajnije tim potezom – da ćemo biti prisutniji u Hrvatskoj rotaciji. To se nije desilo. Ni blizu. Bez obzira, saradnja je bila prijatna, upoznali smo fine ljude.

Ovo je tvoj prvi istup na ovom takmičenju. Učestvovala si i sa bendom na Beoviziji, čega se sećaš iz tog perioda?

Pored mojih trudnoća, i 2008. i 2009. godine, sećam se treme, šminkernice u „Sava centru“ i nekih prostorija koje pre toga nisam imala prilike da vidim, a volim „Sava centar“. Sećam se Marije Šerifović u publici.

Zašto si se odlučila da na takmičenju nastupiš kao Konstrakta?

Pre par godina sam insistirala na tome da pesme koje napravim budu objavljene kao Konstrakta. One dosta odstupaju do uobičajenog zvuka Zemlje gruva. Objavljene su na kanalu benda i rađene u „Gruvlendu“. I tu se vraćamo na onaj početni koncept. Dakle, Zemlja gruva izvodi Konstraktine pesme, a nadajmo se uskoro i nekih drugih autora.

Mnogim ljudima nije jasno o čemu govori „In Corpare Sano“. Zašto misliš da baš ona može biti naš pravi „Eurosong 2022“ predstavnik?

Nije da sam imala te ambicije, nije ni da sam je ja sama prijavila. Ali kad sam već u igranci, mislim da pesma ima potencijala zbog modernije produkcije i zbog toga što ima temu, aktuelnu temu koja nije uobičajena.

In Corpore Sano“ ima mnogo pratećih sadržaja, pod krovnom temom odnosa prema zdravlju. Ne mogu da obuhvatim sve, ali izdvajam odnos prema zdravlju koji ide od „mora“ do „može“. S jedne strane živimo u atmosferi (straha) u kojoj je zdravlje postavljeno kao vrhunska vrednost iza koje stoji jedna enormna potrošnja. O zdravlju se priča kao o nečemu što je u potpunosti u našoj kontroli, samo ako uradimo ovo, kupimo ono, zapratimo najnoviji trend, poslušamo ono… Mora se biti zdrav. To je presija koja nas ostavlja u strahu. S druge strane, moguće je ostvariti jedan zdravorazumski odnos u kome je zdravlje donekle u našim rukama u kome se, shodno tome, bolest i konačno smrt, prihvataju sa manje straha. A sistemska podrška je tanka, nažalost, kako u zdravstvu tako i u edukaciji na tu temu. Zdravstvo je sve više nedostupno i skupo… I tako dalje.

U jednoj rečenici obrazloži zašto nacija treba da glasa za „Zdrav duh“?

Zbog svega gore navedenog.

Šta očekuješ od ovogodišnjeg takmičenja odnosno tvog plasmana?

Nemam ideju zaista. Nek se iznenadim!

Kome ćeš ti poslati svoj glas?

Zoe Kidi.

BONUS VIDEO: Angellina: Moja pesma za Beoviziju je svetska, biće veliki hit

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare