srčani crv psi
Foto: Grant Falvey/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Komarci nisu samo dosadne krvopije već i prenosioci bolesti opasnih i po ljude i po životinje. Među njima je srčani crv, oboljenje koje može biti fatalno po vašeg ljubimca ako se ne leči. Dr Maja Ilić, veterinarka sa bogatim iskustvom, priča kako da prepoznate simptome ove opasne bolesti i kako da zaštitite kucu ili macu.

„Srčani crv je parazit kog prenosi komarac, a koji nastanjuje velike krvne sudove pluća i srca, kao i srčane šupljine. Izaziva povišen plućni pritisak i ozbiljna oštećenja srca, pluća i drugih organa, npr. bubrega. Ako se ne leči, može dovesti i do smrti inficiranih jedinki“, napominje dr Maja Ilić.

Ona ističe i da je oboljenje srčanog crva u našim predelima donedavno bilo nepoznato, ali se sa klimatskim promenama, kao i smanjenim aktivnostima prskanja protiv komaraca poslednjih godina, i kod nas znatno rasprostranilo, naročito u predelima oko reka i stajaćih voda, tačnije, gde god ima više komaraca.

Razara krvne sudove

„Oboljenje se prenosi tako što komarac ujede psa ili mačku i unese larvu srčanog crva. U novom domaćinu se larva dalje razvija, s tim što se sigurno može uništiti preventivom u prva dva meseca nakon ujeda zaraženog komarca.“

Ali ako se na vreme ne da preventiva, larva nastavlja da se razvija u novom domaćinu, i to u velikim krvnim sudovima pluća i srca.

„Ako postignu dovoljan broj, larve dovode do začepljenja ovih krvnih sudova, kao i velikih srčanih šupljina i time sprečavaju protok krvi, te kao krajnji ishod dovode do smrti“, upozorava veterinarka Maja Ilić.

Lečenje najmanje pola godine

Da se to ne bi desilo, potrebno je na vreme primetiti bolest, što je moguće ustanoviti brzim testom kod veterinara. Potom je važno što pre započeti lečenje.

Pročitajte još:

„Lečenje srčanog crva je dugotrajno – traje najmanje šest meseci – i dosta je komplikovano. A ukoliko je oboljenje poodmaklo, i samo lečenje može biti rizično i dovesti čak i do smrtnog ishoda.“

Kako je oboljenje, dakle, vrlo rasprostranjeno, a može da bude i fatalno, vrlo je bitno da vlasnici pasa, a i mačaka, shvate važnost preventive protiv srčanog crva.

„Treba da od marta do novembra obavezno štite svog ljubimca tako što će mu makar jednom u dva meseca davati lek koji ubija larvu srčanog crva. Tako će sprečiti razvoj odraslih ženki ovog parazita koje nastanjuju velike krvne sudove pluća i srca, kao i srčane šupljine.“

Pročitajte još:

Doktorka izdvaja i šta je najbolje za lečenje srčanog crva.

„Pacijentima preporučujemo tri različite šeme preventive, koje uključuju kombinacije repelenata i peroralnih preparata, a sve u zavisnosti od toga da li vaš ljubimac ima osetljivu kožu ili možda neko od oboljenja želuca ili drugih organa“, kaže dr Ilić i dodaje da, pošto tu bolest prenose komarci, opasnost postoji i za ljubimce koji borave isključivo u zatvorenom prostoru i ne izlaze napolje, te se i kod njih preporučuje redovna preventiva.

Simptomi srčanog crva

Veterinarka Maja Ilić za portal Nova.rs izdvaja glavne simptome na osnovu kojih možete prepoznati i posumnjati na prisustvo srčanog crva u organizmu vašeg ljubimca:

Letargija

Usporeno i otežano kretanje

Smanjena fizička aktivnost

Brzo zamaranje

Kašalj

Zadihanost

Povremeno povraćanje

„Ukoliko primetite ove simptome, a vašeg ljubimca niste štitili od srčanog crva, obavezno se što pre javite veterinaru i zatražite da se životinja pregleda i uradi joj se brzi test na ovu bolest“, upozorava dr Maja Ilić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Maler dana

Komentari

Svi komentari (1)