Foto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Sigurno znate za rasu zlatnih retrivera, kao i njihovih rođaka labradora. Ali da li ste znali da u ravnodlaki retriveri? Ova retka vresta najpopularnija je u skandinavskim zemljama, a osim onog očitog, boje, razlikuje se po još jednoj karakteristici. 

Ravnodlaki retriveri su rasa koja je nastala sredinom 19. veka od američkog psa koji se zvao Saint James, danas je izumro, i newfoundlandera, uz primere još nekih rasa. Nije sasvim određeno poreklo ravnodlakog retrivera kao rase, međutim brzo je stekao popularnost.

Zlatni retriver ide od svetlog do tamno krem, a kratkodlaki su ili crni ili braonkaste boje. Mnogo je življi i agilniji u odnosu na zlatnog retrivera, on je Petar Pan psećeg sveta tokom celog svoj život. On je od „rođenja šašav, dok ne umre je šašav“, kaže uzgajivačica Vojna Kralj u prilogu emisije IN magazin, piše „Zadovoljna.hr„.

Ravnodlaki retriver
Foto: IN Magazin / Screenshot

Ravnodlake retrivere krasi izražen lovački nagon pa ih koriste za donošenje malih pernatih životinja. Ovi odlični plivači izvanrednog njuha koriste se i za brojne druge aktivnosti.

Koriste se i kao spasioci i kao vodiči slepih, koriste se u nekim slučajevima i kao policijski psi. Za otkrivanje narkotika imaju jako dobar nos, ali najviše uživaju sa svojim gazdama, ističe Vojna. Dobroćudni, veseli i prepuni ljubavi, ovi četveronošci svojim karakterom i izgledom osvajaju sve oko sebe.

Pročitajte još

Jako vole svoju porodicu, jako vole ljude i ne mogu da žive bez ljudi. Oni nisu psi za dvorište. Oni su psi koji trebaju biti 24 sata dnevno ili koliko god je maksimalno moguće sa svojim vlasnicima i da rade nešto zanimljivo, kaže uzgajivačica.

Kako izgleda ravnodlaki retriver
Foto: IN magazin

A upravo je to razlog zašto se ova uzgajivačica odlučila za ovu rasu.

Trčanje, šetnja, planinarenje, biciklizam, najdraže su aktivnosti ove rase.

Teraju vas da se krećete, teraju vas na aktivan život i zapravo kad prestanu sve one aktivnosti od osam do četiri, ovo je najbolja razbibriga n svetu, poručila je uzgajivačica Vojna Kralj za IN magazin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare