Foto: Shutterstock

Da li ste primetili da se dobra polovina vaših prijatelja na društvenim mrežama s dolaskom epohe samoizolacije zainteresovala za kuvanje? Veganske čokoladne kolačiće, raviole ili barem testeninu sada ne kuvaju samo oni najlenji.

Ispostavilo se da pomama za receptima Džejmija Olivera i Instagram blogera nije počast modi, odraz mentaliteta stada, niti pokušaj da se drugima pokaže da si najbolji, već normalna odbrambena reakcija vašeg mozga, prenosi City Magazine.

Torta iz mikrotalasne pećnice, gurmanske fetučine punjene tartufima ili domaći boršč, samo su neke od kulinarskih kreacija, a kuvanje zapravo šalje dve važne poruke našem mozgu – Kod kuće sam na sigurnom i Najbolje tek dolazi.

Bilo da živite sami ili ste član velike porodice, kuvanje nam stvara novi ritam ili optimističan obrazac. Dodatak novog ukusa, kombinacija boja, tekstura i oblika daje nam signal da se događaji oko nas menjaju, transformišu na ležerniji i pozitivniji način.

Osim toga, ovo je polje oživljavanje uspomena.

„Miris začina i vanile je utešan i često nas podseća na srećna vremena. Čulo mirisa i srodni receptori usko su povezani s onim područjima mozga koja su odgovorna za snažne emocije i pamćenje”, smatra dr Meri Meknoton-Kesel, klinički psiholog Univerziteta u Teksasu.

U podsvesti, kuvanje vas vraća u dane kada je vaša baka pekla pitu od jabuka ili krofne, vi ste bili bezbrižna deca, a reči pandemija i antiseptik nisu ni postojale u rečniku. Da li je iko ikada bio tužan nakon ukusne torte u detinjstvu?

Takođe, kuvanje nam omogućuje da budemo kreativniji, pogotovo ako vaša svakodnevica ni na koji način nije povezana s kreativnošću. I, za razliku od slikanja, vezenja ili književnog istraživanja, kuvanje retko ostaje nedovršeno. Dakle, možete videti i isprobati pravi rezultat svog rada.

Još jedan dokazani učinak u prilog ovoj aktivnosti jeste dapodseća na meditaciju. Možda nećete razbistriti um, ali ćete ga uposliti. Vaša pažnja je usmerena na određene namirnice i njihovu pripremu, te je kuvanje svojevrsni vodič korak po korak s jasnim sledom radnji, koji prirodno pomaže da prebrodite anksioznost i depresiju, umesto da uronite u nju.

Danas, pre nego što razmislite kako drugačije da utrošite vreme, potražite zalihe namirnica na policama, sagledajte šta vam je dostupno i krenite u borbu protiv stresa!

****

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar