prolećni detoks
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Skinuli smo toplu garderobu, ali onih par kilograma koji su se nataložili tokom hladnih meseci i praznika – nikako. Pritom, jaka hrana je učinila svoje, osećaš se naduto, pa sve više misliš na prolećni detoks. Nutricionista Branka Mirković za portal Nova.rs kaže kako da očistimo telo od toksina i pripremimo ga za letnje dane. Dobra vest u svemu je što ćemo tako i skinuti višak kilograma.

Zdrava izbalansirana ishrana je ključ dobrog zdravlja, ali i vitke linije. Ipak, ponekad preteramo sa masnom, prženom, jakom hranom, pa dođe vreme da malo pročistimo telo, posebno s dolaskom proleća. Dijeta i saveta je mnogo, pa odakle krenuti?

„Naravno, najbolje je jesti dosta svežeg povrća, kao i voća. Voćne salate bez šećera i dodataka su dobre. Taj režim je odličan da se sprovodi par dana, najbolje četiri dana, a može i sedam, nije škodljivo. Za to vreme može da se skine tri do četiri kilograma.“

Pročitajte još:

Po dva tanjira voća i povrća + potaž

Naša sagovornica govori i kako bi zapravo trebalo da izgleda taj dnevni meni uz koji ćemo se pročistiti i smršati.

„Najbolje je jesti četiri različita tanjira, tj. četiri puta konzumirati različite namirnice, i to najbolje dva tanjira voća i dva tanjira povrća. Bitno je da tu bude svega raznolikog. Sve sezonsko povrće je zapravo odlično, a posebno mladi kupus jer je lekovit. On će da nam zaleči ceo digestivni trakt, i creva i želudac. To je posebno prepručljivo sada, posle previše masti i proteina.“

Branka Mirković kaže i da je za voće najbolje da bude sveže, dakle – pravac na pijacu ili kod bake na selo. Međutim, može i ono iz friza.

„Borovnice su odlične za prolećni detoks, čak i ak ih ne nađete sveže. I ako su smrznute, odlično će delovati na probavni sistem i izbaciti otrove iz organizma.

Može i malo mesa

„Takođe, ako uzmete tanjir voća, pa posle njega tanjir povrća, uz njega treba dodati neki protein, ali lagani, npr. kozji sir, koji je izvanredan. U redu je uzeti i parče krtog mesa, recimo, piletinu, ćuretinu, belu morsku ribu“, kaže nutricionista Branka Mirković.

Ona kaže i da su potaži takođe preporučljivi, ali pripremljeni kako treba – da se ispasiraju i skuvaju na vatri do 80 stepeni.

Uz ove zdrave i korisne savete ćemo izbaciti masnoće iz tela, ali i doći do vitke linije i bićemo spremni za letnju garderobu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare