Vremenska prognoza Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Danas će biti više sunca i vetar slabi. Sutra kiša i zahlađenje.

Popularni meteorolog amater Marko Čubrilo je na svojoj Facebook stranici objavio prognozu za naredne dane i kako kaže – burna je nedelja pred nama.

Mada je RHMZ za danas izbacio tri upozorenja, Čubrilo navodi da će vetar polako slabiti, a sutra se vreme skroz menja.

„U ponedeljak malo do umereno oblačno i nad većim delom regiona suvo. Više oblaka uz povremenu kišu i pljuskove nad južnim i jugozapadnim delovima regiona. Južni vetar i jugo će polako slabiti, dok će jaka i olujna košava iz jutanjih časova tokom dana polako slabiti i prestati. Dnevni maksimum od +4 na istoku Srbije do oko +12 ponegde na jugozapadu. Utorak se tokom dana očekuje premeštanje hladnog fronta koji će doneti prolaznu kišu, okretnje vetra na umeren severozpadni smer i manje zahlađenje. Posle podne na seveorozapadu suvo uz samanjenje oblačnosti. Dnevni maksimum od +5 do +11 stepeni Celzijusa“, piše Čubrilo.

Sredinom nedelje će, kako navodi, biti uglavnom oblačno uz čestu pojavu kiše, lokalnih pljuskova, posebno nad jugom regiona. Do petka – u petak nas ponovo čeka preokret.

„Vetar slab istočno i severoistočni, a u petak u okretanju na jugoistočni i u pojačanju. Do petka dnevni maksimum do +5 do +11, a u petak do +7 do +15 stepeni Celzijusa. Otopljenje u petak će biti povezano sa formiranjem sekundarnog ciklona nad severom Italije. Taj cikon će ka nama u subotu povući još topliji vazduh te će maksimumi ponegde biti i oko +18 stepeni Celzijusa. Duvaće jak južni i jugoistočni vetar, a u košavskom području topla košava“.

Ni to neće dugo da traje.

„U nedelju tokom dana stoji signal za jače pogoršanje, obilnije padavine, ali i osetnije zahlađenje te bi već krajem dana na planinama zapadnog i središnjeg dela regiona bio jakog snega, dok se u noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne sneg očekuje nad većim delom regiona preko 600mnv, dok bi uslova za sneg moglo biti i u nizijama, posebno na severu i zapadu regiona. U predelima preko 700mnv formiranje snežnog pokrivača do 5cm do 15cm visine, dok je u nizijama lokalno moguće oko 2-5cm snega. U nedelju maksimum od +1 na severozapadu Hrvatske do oko +14 na jugoistoku Srbije, a u ponedeljak samo od 0 do +5, a preko 700mnv ispod nule ceo dan.“

Pročitajte još:

„Oko 13.12. je moguća pojava prvih, pravih, jutarnjih mrazeva. Ansamble niz ECMWF-a sugeriše da bi ovo zahlađenje bilo prolazno i već oko 14.12. bi uz povremenu kišu trebalo biti toplije, dok je posle 17.12. moguće novo zahlađenje.

Pred nama je svakako burna nedelja, posebno naredni vikend kada bi se za kratko vreme mogla promeniti gotovo sva godišnja doba. Kako je taj period sinoptički još daleko izmene su svakako moguće.

Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode“, navodi Čubrilo.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Vremenska prognoza za 5. decembar 2022.

Komentari

Svi komentari (0)