spavanje
Spavanje; Foto: Aurelie and Morgan David De Lossy / ImageSource / Profimedia

Od položaja fetusa do ležanja na leđima, svi imamo omiljeni položaj za spavanje, ali koji je zaista najbolji u smislu dubokog, obnavljajućeg sna?

Najbolji položaj za spavanje za je onaj u kom je kičma ravna, prema mišljenju specijalista za spavanje Majkla J. Breusa, i dr Niši Bopale, psihijatru specijalizovanom za medicinu spavanja.

Kako dr Bopal kaže za Mindbodygreen, ovo će biti drugačije za sve. Ono što je zaista važno je da pronađete položaj koji vam najviše odgovara i omogućava da kičma bude ravna i poduprta.

Pročitajte još:

Prema mišljenju Breusa, kada ležite, vaša kičma bi trebalo da prati svoje prirodne krivine na vratu, srednjem delu leđa i donjem delu leđa.

Obično se to najlakše postiže ležanjem na leđima ili na boku. Spavanje na stomaku, dodaje Breus, obično ne dozvoljava da kičma bude ravna.

Zašto je to važno?

Dobar položaj omogućava telu da se potpuno opusti i dobije podršku, što može da ublaži ukočenost nakon buđenja. Kao što Breus napominje, loše položaj tela dok spavate može da pogorša sve postojeće tegobe povezane sa kukovima, leđima, ramenima ili vratom, ali može da dovede i do ukočenosti, posebno u zglobovima.

„Odaberite jastuk odgovarajuće debljine kako bi vam kičma bila ravna“, savetuje dr Bopal i dodaje da biste mogli da koristite i jastuke za podupiranje leđa kako bi se mišići opustili i oporavili.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar