Beograd
Foto: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Leto u Beogradu sada mnogi provode na plažama Lida ili Ade Ciganlije, a u prošlom veku svi su uživali na Maloj Nici. To je bio naziv velike plaže koja se nalazila ispod Savskog mosta, na mestu na kojem danas nikome ne pada na pamet da se kupa.

Baš taj Beograd na vodi su mnogi obožavali – bilo je to mesto na kojem se istinski uživalo. Zamislite mekano peščano prostranstvo, sa divnim pogledom na grad, idealno za opuštanje, sunčanje, čitanje, kafenisanje, dečiju igru.

Mala Nica imala je zvučno, mondensko ime, koje je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka znao svaki Beograđanin. Upravo je ova plaža, koja je naziv dobila po restoranu koji se tu nalazio, bila mesto bezbrižnih letnjih susreta i uživanja u Savi, koja je tada verovatno bila daleko manje zagađena. Pesak se prostirao sve do Ušća.

Ovako je to izgledalo.

*

*

Umesto Brankovog, Beograd je tada imao Most kralja Aleksandra, u svoje vreme jedini drumski put koji je spajao levu i desnu obalu Save. Srušen je u Drugom svetskom ratu, a trajao je samo sedam godina. Dok nije bio izgrađen, Sava se prelazila samo čamcem, a kasnije jednom jedinom tramvajskom linijom.

Gradnja tog mosta nije se dopala mnogim građanima, jer je „pojela“ veliki deo kupališta. Međutim, tek nakon rata su betonski blokovi Novog Beograda konačno presudili Maloj Nici.

Naime, morao je biti podignut betonski nasip, pa je ova divna plaža konačno iščezla. Sa mesta Male Nice danas puca pogled na gigantske, moderne zgrade Beograda na vodi, projekta koji će zauvek izmeniti pejzaž grada.

Pročitajte još:

Korisnici Tvitera podelili su uspomene svojih roditelja i poznanika na izgubljenu beogradsku plažu.

„Vodio me tata“.

„Moja mama priča da je redovno preplivavala na drugu stranu. Njenoj generaciji je to bilo normalno, kao i pentranje po stubovima započetog Hrama Svetog Save“.

„Sava je bila providna. Tada sam imao 17 godina. To su bila vremena“.

„Sa druge strane bili su splavovi sa drvenim otvorenim bazenima, i tu bio i brod restoran Split“.

„Nekad se tu kupalo, a sad skače samo ko hoće da se ubije“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar