foto:Herbert Spichtinger / ImageSource / Profimedia

Mentalno razgibavanje za vašeg najboljeg prijatelja.

Da bi vaš dlakavi saputnik bio zdrav i veseo, pored fizičke aktivnosti neophodne su i one koje uključuju korišćenje vijuga.

Mnogim psima su baš one potrebne da bi se dobro umorili, ako duga šetnja za taj dan nije opcija.

Na portalu petmagazine su sastavili listu od pet igara pomoću kojih ćete naučiti vašeg psa da kroz igru zaradi hranu, a mislimo da ćete se i vi dobro zabaviti.

Za ove igrice vam je potrebno dobro raspoloženje, želja da radite sa vašim psom, strpljenje i vreme, takođe trebalo bi da obratite pažnju da nagrađivanje ne postane podmićivanje jer će vam onda dresura biti otežana.

1. Dodir

Otvorimo dlan ruke i okrenemo ga ka psu. U trenutku kada vaš pas priđe i onjuši ga, markirate to ponašanje izgovarajući „dodir” i nagradite vašeg psa iz druge ruke. Na početku vežbice ruku stavljate blizu vašeg psa, a ukoliko on ne shvata šta bi trebalo da uradi, možete mu pomoći tako što ćete ga dlanom dotaći po njušci, reći „dodir” i nagraditi ga ukusnim zalogajem (poslasticom).

Ako imate psa koji ne želi da dodirne vaš dlan, onda ćete u ruci sa otvorenom šakom držati granulu i približiti je psu, kako biste ga zainteresovali da priđe i njušne. Kada priđe, pipnite njegovu njušku, recite „dodir” i nagradite ga iz druge ruke.

Cilj igrice je da pas shvati da će kad god njuškom dodirne vaš dlan – dobiti nagradicu. Ruku kasnije možete pomerati po visini i ovu igricu kombinovati sa, na primer, komandom „sedi”.

2. Toplo – hladno

Za ovu igricu vam je potrebno:

* Za početak jedna plastična čaša koja nije providna (može i od jogurta), a kasnije možete dodavati i nekoliko čaša;

* Granula ili poslastica – ako imate psa koji baš i ne voli svoje granule, onda koristite poslasticu jačeg intenziteta (mirišljaviju) kao što je komadić sira, šunke, slanine ili bilo koju drugu hranu koju vaš pas voli i sme da jede.

Na početku kažite vašem psu da sedne, stavite granulicu ispred njega i prekrijte je čašom tako da vaš pas to vidi. Princip je da vaš pas krene da ispoljava istraživačko ponašanje kao što je dodirivanje čaše njuškom, neki psi će liznuti čašu, lupiti je šapom i slično. Onog trenutka kada pas dotakne čašu njuškom ili šapom, podignite je i dajte mu granulicu ili poslasticu koja se nalazi ispod. Da igrica ne bi bila toliko jednostavna, uzmite još jednu čašu – sada ih imate dve. Stavite granulu ispod jedne i čekajte reakciju vašeg psa.

Pročitajte još:

Ako odmah tapne šapom ili njušne čašu ispod koje se nalazi granula, dobiće tu granulu kao nagradu. Ako je ne tapne, sačekajte da razmisli – on će ispoljavati različita ponašanja i pitanje je vremena kada će pogoditi ispod koje čaše je granula. Sada igricu činite još težom time što ćete vrteti čaše ukrug. Princip je isti – pas bi trebalo da pronađe čašu ispod koje je granula ili poslastica. Kasnije ubacujete i treću čašu, vrtite ih ukrug, zatim četvrtu i tako dalje. Najbitnije je da postepeno otežavate igricu i da vaš pas voli da vežba sa vama.

foto: KTSDESIGN / Sciencephoto / Profimedia

3. Peškir

Za ovu igricu potrebni su vam peškir i granulice. Stavite peškir na neku ravnu površinu. Stavite granulu na peškir, a zatim krenite da presavijate peškir tako da ga rolate – savijajte ga kako dodajete granule i tako dok ne dođete do kraja peškira. Peškir bi na kraju trebalo da liči na rolat. Zatim malo odmotajte peškir i stavite granulu tako da pas vidi da na peškiru ima granula. Ovom igricom želimo psa da podstaknemo na istraživački duh i da vidimo kakav ima njuh. Cilj je da pas krene da odmotava peškir i da odmotavajući ga nailazi na granule koje su nagrada u ovoj igrici.

4. Krpa iznenađenja

Za ovu igricu su vam potrebni stara garderoba, krpa (peškir), makaze, konac, igla i granulice.

Staru garderobu ćemo iseći i napraviti krpice različitih oblika i veličina. Njih ćemo prišiti na različitim mestima za krpu. Kada krojite krpice, obratite pažnju na to da na njima nema dugmića, nitni, šnireva kako se pas ne bi povredio ili progutao dugme. Krpa bi trebalo da bude stabilna jer ne želimo da se pas kliže po njoj. Prišivene krpice trebalo bi da budu prepreka na krpi kao podlozi. Granulice sakrijte u krpicama. Postavite igračku na čvrstu podlogu i gledajte kako vaš pas reaguje. Ova igračka postoji u gotovoj varijanti na internetu, ali princip „uradi sam” je mnogo zabavniji.

5. Skok kroz ruke

Ova igrica je za male rase pasa, koje mogu proći kroz vaše ruke. Za veće pse je najbolje vežbati sa obručem. Za ovu igricu su vam potrebne poslastice, vreme i strpljenje. Prva faza je navođenje granulom ili poslasticom.

Levu ruku naslonite na krevet ili pod, a desnom rukom navodite psa sa granulom da prođe iznad leve ruke ili da je preskoči. Bitno je da vašeg psa nagrađujete svaki put kada prođe rečju „bravo” i nagradom. Ako se desi da vaš pas hoće da prođe ispod vaše ruke, onda možete koristiti jastuk i staviti ruku na jastuk. Na kraju, spojićemo ruke u krug i baciti poslasticu tako da pas prođe kroz krug od vaših ruku. Prolazak vašeg psa kroz krug možete markirati rečima „kroz”, „hop” ili kojom god vi želite. Ne zaboravite da nagrađujete to ponašanje rečju „bravo” i nagradicom. Trening je igra.

***

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)