Foto: Elizaveta Larionova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ostavljate svog psa samog kod kuće? To može biti izazovno. Psi nas vide kao članove svog čopora, ali nije uvek moguće da sve vreme provodimo sa svojim krznenim drugarima. Kako da ne razviju anksioznost zbog razdvajanja?

Koliko dugo ljubimci mogu da ostanu sami

Stalno druženje nije neophodno. Međutim, život proveden u izolaciji – na primer u podrumu, zatvoren u odgajivačnici ili vezan napolju po ceo dan – ne može se nazvati ispunjenim.

Za psa je previše da provede ceo dan sam, oni su društvene životinje. Priuštiti psima vreme provedeno sa ljudima od suštinskog je značaja za zadovoljavanje njihovih potreba.

Stručnjaci se slažu da psi ne bi smeli da ostaju sami duže od šest, maksimalno osam sati.

Važno je uveriti se da je vaš ljubimac na sigurnom mestu i da ima sve što mu je potrebno u toku dana. Postoji nekoliko stvari koje možete nabaviti i njima olakšati sebi, a time i svom ljubimcu.

Kamera za ljubimce

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lil Hobbs (@lil.hobbs)

Ako ste neko ko neprestano razmišlja i zabrinut je za bezbednost vašeg ljubimca, neophodno je da u svom domu imate instalirane nadzorne kamere. Povežite ih sa pametnim telefonom i možete da vidite svog ljubimca u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta. Dostupno je nekoliko opcija, međutim, ako možete, uložite u kameru koja ima dvosmernu audio funkciju. Na ovaj način, ako je potrebno, možete „razgovarati“ s njima dok ste odsutni i pružiti im osećaj sigurnosti.

Drvo za mačke

 

Ovo je nešto što biste apsolutno trebali imati ako posedujete mačku ili dve. Mačje drveće su obično bilo koja vrsta interaktivnih područja koja pripadaju samo njima. Mačkama nude osećaj sigurnosti i odlične su za igru ili odmaranje. Obično različite mačke preferiraju različite vrste oblika i visine drveća, ali vi najbolje poznajete svog ljubimca. Možete kupiti gotov proizvod, ali ako želite možeih napraviti i sami jer se izuzetno lako prave. Ovo daje dobar način vašim mačkama da im ne dosadi i uživaju u svom vremenu kada niste u blizini.

Zvučnik

Baš kao što ljudi vole da slušaju muziku, zbog toga što daje osećaj smirenosti i opuštenosti, vaši kućni ljubimci takođe vole da čuju muziku koja im umiruje um i smanjuje nivo stresa. Možete istražiti i eksperimentisati o tome na kakvu muziku vaš pas ili mačka pozitivno reaguje i svirati im to dok ste odsutni. Ovo im pomaže u smirivanju bilo kakve anksioznosti koju imaju u vezi sa odvajanjem od vas.

Pametna hranilica

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Juno the Blind Cat (@thejunocat)

Ako se vreme obroka vašeg ljubimca poklapa sa vašim radnim vremenom, ovaj aparat bi mogao biti odličan za vas. Pametna hranilica mogla bi biti skupa investicija, ali je bez sumnje od velike pomoći. Možete ga samo prethodno napuniti hranom vašeg ljubimca i izdati u tačno vreme i u željenoj količini sa bilo kog mesta, koristeći svoj pametni telefon.

Igračke

Ovo se možda nekima podrazumeva, ali postoje slučajevi kada neki vlasnici kućnih ljubimaca to zanemaruju. Veoma je važno da kod kuće imate na raspolaganju obilje igračaka za žvakanje za vašeg psa. Ovim igračkama se vaši ljubimci mogu zanimati duži vremenski period. Uverite se da ulažete u neke visokokvalitetne koje mogu izdržati oštre zube i šape vašeg ljubimca i ne kidaju se prebrzo.

Kada se konačno vratite kući

Čim se vratite kući, usmerite svoju pažnju na kreznene prijatelje i ne suzdržavajte se s ljubavlju i pažnjom. Obavezno ih izvedite u šetnju, pogotovo ako su ceo dan bili “zarobljeni” u malom stanu.

***
Bonus video: Već viđeno

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar