Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Skriveni raj u centru grada.

Beograd odavno više nije beli grad, iz godine u godinu u njemu sve više preovladavaju sivi tonovi i omiljeni materijal naše gradske vlasti a to je beton.

Na mestima gde su nekada bili parkići i zelene površine sada su višespratnice koje očigledno imaju bolji status od biljaka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mirko Mihajlović je stari Dorćolac koji svojom baštom u Dobračinoj ulici pokušava da sačuva to malo zelenila koje je u centru grada ostalo. Njegovo dvorište je najlepše uređeno i tu titulu mu je dodelila i opština.

„Ja sam ovde rođen, dvorište uređujem jako dugo, svake godine po nešto, poslednje je urađeno betoniranje“, izjavljuje on.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Suša je pokosila dosta biljki, kao i skorašnje nevreme, ali to i dalje nije umanjilo lepotu ove dorćolske oaze.

Svaki rasadanik bi Mirku i njegovoj supruzi pozavideo na kolekciji biljaka, o kojima oni brinu godinama.

„Supruga i ja najviše se angažujemo oko dvorišta, komšije ako se sete, sete, ja ne volim nikoga da jurim i da prisiljavam“, iskren je Mirko.

Nekoliko vrsta ruža, lavanda, ruzmarin, razne tropske biljke, pa čak i orhideja, čine da se u ovom dvorištu osećate kao u raju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Imali smo i voćkice ali se sve osušilo, čak nam ni grožđe nije uspelo jer ovde po ceo dan peče“, objašnjava domaćin.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sem raznovrsne flore koja nastanjuje ovo malo parče zemlje, ovde već osam godina obitava kornjača Mica.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Mica kornjačica se ne plaši da izlazi na sunce, odomaćila se ona, tu je već dugo godina, jednostavno nema gde da pobegne. Zimi se ukopa kao bager i do proleća je nema“, kaže Mirko.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mnogi ljudi koji žive u centru grada ne mogu sebi da priušte terasu a kamoli dvorište i zbog toga se može reći da je ovo pravi luksuz koji nažalost, mnogi stanari ne prepoznaju.

„Svi stanari imaju pristup dvorištu ali je pola stanova izdato pa ga retko ko koristi“, objašnjava nam Mirko.

Klupica, sto, ljuljaška, čak i aparat za vodu su tu da upotpune svačiji boravak i da učine da zaboravite da se nalazite u krugu dvojke.

Mirko ovim malim zelenim projektom prkosi novogradnji i betonskim trendovima koje grad forsira i makar na sekund nam uliva nadu da se centar grada neće pretvoriti u jednu sivu rupu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

***

Bonus video: Kako da uredimo i pripremimo terasu za proleće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar