dvorište
Foto: GWI/Nicholas Appleby / Garden world images / Profimedia

Ukoliko posedujete dvorište okrenuto prema severu, verovatno imate problema sa uzgajanjem zelenila i cveća. Ipak, uz pripremu i planiranje, severna dvorišta takođe može krastiti bujna vegetacija. Jednostavnim odvajanjem vremena za učenje o biljkama koje napreduju u okruženju s malo sunca, postići procvat dvorišta iznenađujuće je lako.

Ovo su trikovi za prelepi izgled severnih dvorišta.

Količina svetlosti

Važno je razumeti vrstu senki koje obavijaju vaše dvorište kako biste utvrdili kako da se najbolje nosite s tom pojavom. Neka dvorišta su otvorena prema nebu, ali bez direktne sunčeve svetlosti, dok druga mogu imati duboku hladovinu zbog gustog drveća. Neke biljke uspevaju u laganoj hladovini, dok paprat „mekog štita“ može cvetati i bez sunca.

Iskoristite maksimalno prirodno svetlo

Sve prepreke sunčevoj svetlosti moraju se ukloniti, uključujući drveće ili pomoćne građevine u dvorištu kako bi se povećao nivo svetlosti. Uklonite sloj lišća s guste krošnje i pustite sunce u dvorište. Postoje pametni načini za stvaranje ‘lažnog’ svetla u dvorištu. Popularna metoda uključuje postavljanje ribnjaka. Voda će odražavati preko potrebnu svetlost. Za jeftiniju opciju razmislite o dodavanju ogledala.

Odaberite biljke koje uspevaju u hladu

Važno je razumeti da različite biljke imaju različite potrebe. Neke zahtevaju velike količine sunca i uspevaju u suvim uslovima. Druge napreduju samo u senovitim i vlažnim područjima, savršenim za sadnju u dvorištima okrenutim prema severu. Pokušajte da sadite cveće koje dobro napreduje u uslovima s ograničenim osvetljenjem.

Poboljšajte tlo

Pročitajte još:

Pomozite biljkama oplemenjivanjem tla. Dodajte stajsko đuvrivo i kvalitetniju zemlju.

Razmislite o nezi travnjaka

Većini trava biće potrebna velika količina sunčeve svetlosti, a bez toga mogu propasti i postati sklone bolestima. Stoga je potrebna dodatna briga kako travnjak ne bi postao redak zbog nedostatka sunčeve svetlosti. Pazite da se trava ne kosi prečesto.

Uzgajajte začinsko bilje

Iako mediteransko bilje voli sunce, postoji niz biljaka koje će uspevati u senovitom okruženju – vlašac, korijander, peršun i rukola.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)