Kiša u Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Danas i sutra nas očekuje malo lepše vreme sa sunčanim intervalima, a onda sledi - novo pogoršanje uz padavine i niske temperature.

U Srbiji će danas biti malo i umereno oblačno vreme s dužim sunčanim intervalima, a samo se u brdsko-planinskim predelima južne i jugoistočne Srbije uz više oblačnosti pre podne i sredinom dana ponegde očekuje slaba kratkotrajna kiša, a na visokim planinama kratkotrajno i slab sneg. Duvaće slab i umeren vetar, severozapadni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), jutarnja temperatura biće od 1 do 7 °C, a najviša dnevna od 13 do 17 °C.

U Beogradu će, nakon oblačnog jutra, tokom dana biti pretežno sunčano vreme uz malu ili umerenu oblačnost. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće od 2 do 5 °C, a najviša dnevna oko 15 °C.

Pročitajte još:

Prema prognozi RHMZ za narednih sedam dana, u subotu ujutru očekuje se slab prizemni mraz. Tokom dana biće malo toplije, pre podne pretežno sunčano, posle podne uslediće postepeno naoblačenje, kasnije posle podne s kišom u južnim, uveče i u centralnim, a tokom noći i u većini ostalih predela Srbije.

I Marko Čubrilo, meteorolog amater čije prognoze prati ceo region, za vikend najavljuje zahlađenje i nove padavine.

„U petak posle vrlo hladnog jutra i lokalne pojave mraza u toku dana malo do umreno oblačno uz sunčane intevale i malo toplije u odnosu na protekle dane. Više oblaka, povremeno uz pojavu slabe kiše i slabog snega preko 800mnv nad južnim delovima regiona. Uveče svugde vedro. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Dnevni maksimum od +7 do +15 stepeni Celzijusa.

Prvog dana vikenda uz više sunca na istoku regiona još malo toplije ali se u toku dana na zapadu već očekuje novo naoblačenje kao posledica približavanja ciklona iz Sredozemlja. Uveče taj ciklon će južnim delovima regoina donositi povremenu kišu i sneg preko 900mnv.

U nedelju bi se ovaj sistem uz jačanje premestio preko regiona te bi jače pogoršanje uz obilniju kišu i jak vetar moglo zahvatiti veći deo BiH, središnji i posebno istočni Hrvatske, C.Goru i veći deo Srbije. U noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne nad delovima nizijske BiH, Hrvatske i zapadne Srbije snežna granica ponovo može biti na oko 300mnv, posebno ukoliko bude obilnih padavina.

U subotu vetar slab, a u nedelju i ponedeljak vetrovito uz pojačan do jak severni severozapadni, a u ponedeljak zapadni vetar. Modeli još nisu sasvim usklađeni po pitanju količine i položaja padavina kod ovog pogoršanja ali najveći deo simulira akumulacije oko 15-20mm taloga, posebno nad severom i istokom regiona“, navodi Čubrilo u svojoj novoj prognozi.

U ponedeljak tokom dana, kako kaže, imaćemo kratkotrajno smirivanje atmosfere, ali se već u utorak očekuje novo pogoršanje koje bi se preko juga širilo ka severu donoseći nove, obilnije, padavine, kišu i sneg u predelima preko 800-900mnv.

Pročitajte još:

„Opet se obilnije padavine očekuju nad središnjim, istočnim i severnim predelima ali tek za par dana ćemo imati jasniju sliku o položaju padavinske zone sredinom sledeće nedelje. U utorak relativno hladno uz maksimume od +5 do +14 stepeni Celzijusa, a u sredu uz više sunca i pljuskovite padavine toplije uz maksimume od +8 do +18 stepeni Celzijusa.

Malo hladnije uz moguće padavine bi moglo biti ponovo oko 26.04. dok se zatim očekuje postepeno otopljenje te bi sam kraj aprila i početak maja doneo temperature u okviru proseka li uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova.

Sumirano, postoji velika verovatnoća da od 21.04. do 27.04. budu dva naleta konkretnijih padavina koje bi nad značajnim delom regiona ostavili između 35mm do 60mm taloga, što bi ako ne okončalo onda znatno ublažilo aktuelnu sušu. Kako još ima oscilacija u proračunima akumulacije kiše do subote će još postojati mogućnost izmene ove projekcije“, ističe Čubrilo, uz napomenu da su svi izneti podaci i procene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare