Sarajevo sneg Foto:AP Photo/Armin Durgut

Niz kišnih dana, pa onda možemo da se nadamo porastu temperature. Ipak, neće biti kao početkom aprila.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas će se dnevna temperatura u Srbiji kretati od 6 do 11 stepeni. Vetar slab i umeren severozapadni, na istoku povremeno i jak, a samo će još tokom prepodneva na jugoistoku zemlje biti umeren južni.

Danas, 17. aprila, oblačno i osetno hladnije, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima koji će na jugu i jugoistoku Srbije biti praćeni i grmlјavinom i lokalno većom količinom padavina. Na planinama jugozapadne i južne Srbije sneg, najavio je RHMZ.

I u Beogradu danas oblačno i hladno, povremeno sa kišom i kratkotrajnim lokalnim pljuskovima uz slab i umeren severozapadni vetar. Dnevna temperatura biće bez većeg kolebanja i iznosiće oko 8 stepeni.

Do kraja sedmice očekuju se dnevne temperature malo ispod ili oko proseka za ovo doba godine, u većini krajeva od 12 do 16 °C, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije povremeno padati sneg.

RHMZ prognoza do kraja nedelje

Sutra će, prema prognozi Republičkog hidormeteorološkog zavoda (RHMZ), biti umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično s kišom, a u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Posle podne i uveče očekuje se postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Duvaće umeren vetar, na istoku jak, severozapadni, posle podne i uveče u slabljenju. Jutarnja temperatura biće od 3 do 7 stepeni, a najviša dnevna od 11 do 15.

U Beogradu će biti umereno do potpuno oblačno, povremeno s kišom, kasno posle podne i uveče očekuje se prestanak padavina. Duvaće umeren vetar, severozapadni, posle podne u slabljenju. Jutarnja temperatura biće oko 6 C, a najviša dnevna oko 13 C, prenosi Tanjug.

Po operativnom biltenu na sajtu RHMZ u petak će biti umereno do potpuno oblačno, na severu i zapadu uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim krajevima ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom, dok će na planinama povremeno padati sneg. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 3 do 7 °C, a najviša od 13 do 17 °C.

I u subotu umereno do potpuno oblačno, na severu i zapadu uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim krajevima mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima, dok će na planinama povremeno padati sneg. Vetar slab i umeren, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 3 do 7 °C, a najviša od 12 do 16 °C.

Nedelja će biti pretežno oblačna, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima, a u planinskim predelima i sa snegom. Vetar slab i umeren, severni i severoistočni, posle podne u Vojvodini u skretanju na severozapadni pravac i u pojačanju. Najniža temperatura od 3 do 8 °C, a najviša od 12 do 16 °C.

Od ponedeljka temperatura malo ispod i oko proseka za ovo doba godine tako da se u većini krajeva očekuje u intervalu od 14 do 18 °C. Tokom dana umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama povremeno i sa snegom.

Pročitajte još:

Kad će da otopli?

Prema poslednjoj prognozi Marka Čubrila, meteorologa amatera, bar do 23. aprila ostaje hladno, a meteorolog Vladimir Đurđević najavio je da ćemo sve do kraja aprila imati. „temperature normalne za ovo doba godine – jutarnje oko 5, a dnevne 15-20 stepeni“.

„Narednih nekoliko dana, od srede pa možda do petka, subote, imaćemo temperature koje će čak biti malo ispod očekivanih za ovo doba godine, a posle toga, dakle od vikenda pa narednih 6-7 dana, temperature koje su prosečne, očekivane za ovo doba godine. Imaćemo april kakav stvarno treba da bude i vratićemo se u neki standardni prolećni režim. Najavljen je i sneg na planinama, to je isto relativno očekivano za ovo doba godine, na Kopaoniku u aprilu i treba da bude 15-ak dana sa snegom“, rekao je Đurđević.

I meteorolog Nedeljko Todorović je za „popuštanje“ hladnog talasa označio 23. april.

“Tek tamo posle 23. aprila sledi dalji porast temperature na neke maksimalne vrednosti koji stepen iznad 20“, ističe meteorolog.

Mesečna prognoza RHMZ taj dan prikazuje kao prvi sledeći bez kiše u Beogradu, vidimo da će temperatura da raste, mada su očekivane vremenske prilike za Prvi maj baš razočaranje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare