Najprljavije stvari u kući koje uvek zaboravimo da očistimo

Lifestyle 13. jul. 202108:47
Podeli:
ribanje kuće
Foto: Revolution Studios / Entertainment Pictures / Profimedia

Postoje predmeti i mesta u našim kućama koji su jako prljavi, a baš njih često zanemarujemo pri čišćenju.

Mašina za sušenje

Nakupljeni konac i ostale sitne čestica odeće godišnje unište hiljade veš mašina i mašina za sušenje veša. Ti sitni delovi provuku se kroz rupe koje se nalaze u bubnju mašine i tako mogu da začepe ventil, a još gore od toga, može doći do požara ako slučajno iskra od motora dođe u kontakt s time. Zbog toga treba redovno proveravati i čistiti unutrašnjost mašine za sušenje veša i ventil, piše Family Handyman, a prenosi N1.

Staklo na rerni

Prljavština od pečenja i masnoća koja pršti i kaplje po rerni mogu da uzrokuju smrad i dim prilikom korišćenja rerne. Važno je velike mrlje odmah očistiti, ali bitno je i redovno čistiti kompletnu rernu. Ipak, često zaboravljamo da očistimo stakla na vratima. Nih treba izvaditi i posebno očistiti kako se prljavštinja među njima ne bi nakupljala.

Pročitajte još:

Mašina za posuđe

Iako je lako pomisliti da je mašina za sudove čista nakon pranja, to baš i nije tako. Ostaci hrane mogu se uvući u male pukotine u njoj, te s vremenom to može da uzrokuje loš miris.

Kanta za smeće

Iako u nju stavljate kese za smeće, ona je i dalje prljava i treba je redovno čistiti. Setite se samo koliko puta je nešto procurilo iz kese za smeće. Najbolje rešenje je da svaki put kada menjate kesu za smeće da kantu poprskate dezinficijensom i prebrišete.

Tastatura

Osim bakterija s vaših ruku, u tastaturi se nakupljaju mrvice hrane, kose i mrtvih ćelija kože. Svaka dva meseca s komprimovanim vazduhom bi trebalo da počistite tastaturu. Uz to možete i alkoholom proći između tipki.

Čaša za četkice za zube

Čaša za četkicu za zube jedna je od najprljavijih stvari u kupatilu. Jedno istraživanje je pokazalo da se na njoj nalaze čak i fekalne bakterije. One se, naime, šire kupatilom kada pustite vodu, a pre toga ne poklopite šolju, piše Family handyman.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Anketa: Sa Beograđanima smo vežbali novohrvatski govor

Komentari

Vaš komentar