Foto: Printscreen

Deca sa autizmom, ali i sa drugim poteškoćama u razvoju, burno reaguju na zvuk petarde, a logoped i defetkolog Jovana Aleksić navela je u jutarnjem programu "Probudi se" da postoje načini i terapije da se njihove reakcije ublaže.

Dušica Jaćimović, majka autističnog deteta i zastupnica udruženja Svoj svet, rekla je da njen sin ima 14 godina, kao i da je burno reagovao na petarde kada je bio mlađi.

„Autistična deca reaguju i na mnogo manje bučne efekte. Moj sin ne voli kada je glasna muzika, kada je gužva… To važi i za ostalu autističnu decu. Gde god je velika gužva i buka to njima smeta. Moje dete reaguje tako što poklopi uši rukama i isključi se na neki način. To je odbrambeni sistem. Možete misliti koliko te petrade štetno utiču na njih i izazivaju strah“, navela je Jaćimović.

Jovana Aleksić, defektolog i logoped, kaže da kod autistične dece, ali i bilo koje druge sa poteškoćama u razvoju, mozak loše obrađuje auditivne stimulanse koje prima.

„Odnosno ne obrađuje na adekvatan način. Ti zvuci ne moraju da budu ni toliko jaki. Njihov osećaj je i strah i panika, žele da se zaštite od toga. Svi ćemo na jak prasak imati jaku reakciju, a kod njih je ta reakcija da burno reaguju, na primer da stave ruke na uši. Ono na čemu treba raditi je da se to vreme u toku kojeg oni reaguju skrati i to je ono što se radi na tretmanima sa defektologom i logopedom“, navela je Aleksić.

Jaćimović je izjavila da je posle zvuka petarde smirivanje njenog deteta, kada je bilo u mlađem uzrastu, trajalo mnogo duže nego sada, i po pola sata.

„Pokušavate da zainteresujete dete nečim što voli. Moj sin voli muziku i na taj način sam pokušavala da ga smirim. To je jedan od načina. Najefikasnije je skloniti se iz gužve, ali najveći problem je kada ste u stanu, gde se takođe čuju zvuci petarde. Najmanji problem je sa komšijama koji nas poznaju. Problem je kada se nađemo kada se nađemo u društvu ljudi koji nas ne znaju i koji ne mogu da shvate koliki je to problem, dok deca ne počnu burno da reaguju“, rekla je ona.

Upitana da li se može preventivno delovati, Aleksić navodi da može i dodaje da se terapeuti svakodnevno susreću sa decom koja imaju problem u senzornoj obradi.

„Kada se radi o auditivnoj obradi, mi težimo da radimo na tome da se smanji reakcija koju dete ima, da ne bude tako burna, već da bude prilagođena socijalnom okruženja. Mi kroz tretmane pokušavamo da detetu puštamo za početak neke slabije zvuke, zvuke poput šuma mora, vetra…, da bi se dete fokusiralo na određeni zadatak dok sluša prirodne zvuke. Onda se trenira reakcija na taj zvuk, a tek onda se povećava i menja zvuk. Svaki roditelji zna šta je to što njegovo dete umiruje. Može da bude muzika, neka igračka… koje će ublažiti tu reakciju“, navela je Aleksić.

Jaćimović navodi da je bilo inicijativa o zabrani petardi, ali da to dosta teško ide.

„Od nas se očekuje da te akcije budu u vidu skupljanja potpisa. Jako veliki broj potpisa je potrebo skupiti, pa teško to ide. Teško prolazi, bar kod nas“, rekla je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)