Foto: Shutterstock

Fotografija koja oslikava duh jednog vremena.

Na društvenim mrežama je ponovo aktuelna čuvena fotografija mladih dizelaša koja je nastala 1995. godine ispred Mašinske škole „Radoje Dakić“ u Rakovici, u Beogradu.

Ono što je specifično za ovu fotografiju je to što ona dosta slikovito prikazuje period koji jednima budi nostalgiju, a drugima izaziva gađenje.

Način odevanja ovih momaka najverodostojnije predstavlja dizel kulturu koja je obeležila devedesete, za koju mnogi tvrde da je odgovorna za kulturno srozavanje našeg društva.

Za modu ovog vremena karakteristične su bile air max patike, šuškavci upasani u donji deo trenerke i naravno debele zlatne kajle.

Pročitajte više

Od krucijalnog značaja je bilo da se izgleda što opasnije pa su mnogi imali obrijane glave, a ako nisu želeli toliko da rizikuju, onda su nosili čuvene tarzanke.

Nosila se garderoba skupih brendova, nakit i satovi su bili zlatni, a bili su obavezni pejdžeri i mobilni telefoni.

Američki sociolog Erik Gordi vidi pojavu dizelaša kao posledicu nemalog broja ljudi koji se brzo obogatio, koristeći rupe u zakonu. Nakon toga, oni su tražeći način da izraze svoju novu poziciju deo izraza tražili u modi.

Prihvatili su Diesel koji je u to vreme bio svetski modni brend, po kom su i dobili ime. Naziv dizelaši takođe se povezuje i s time da su se mnogi od njih bavili ilegalnim aktivnostima poput šverca goriva.

Pročitajte više

Žene su se oblačile „napadno“, provokativno i seksi. Nosile su prenaglašenu šminku i modne detalje a silikoni u grudima su bili neizostavni.

Muzika je jedan od razloga zbog kog mnogi ne vole ovaj period jer su dizelaši, pored densa, veličali i turbo folk. Ceca, Sinan, Šemsa, samo su neki od izvođača uz koje su dizelaši voleli da lome po splavovima.

O fenomenu dizelaša se može napisati knjiga ali nekada je dovoljno pogledati ovu fotografiju i na trenutak vratiti vreme.

***

Bonus video: Nikola Rakoćević: Nema hleba, pocepane patike, jedna trenerka cele nedelje – to su devedesete

Komentari

Svi komentari (5)