„Jedino što možeš da uradiš, ako nekome želiš dobro, to je da ga ne vidiš“

Lifestyle 15. mar 202009:18 > 09:39
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Marka Žvaka

"Jedino što možeš da uradiš, ako nekome želiš dobro, to je da ga ne vidiš", objasnila je Marija Mihailović, molekularni biolog s adresom u Milanu, za vanrednu epizodu "Marka žvaka u doba korone". U viralnom videu, ona je u jasnim i kratkim crtama objasnila kako bitka s koronavirusom funkcioniše u Italiji, šta su mere zaštite, i zamolila ljude u Srbiji da sve ovo shvate vrlo ozbiljno.

Marija Mihailović je molekularni biolog. Živi u Milanu. Cela Italija je u karantinu, ljudi ne izlaze na ulice osim ako nije neophodno, a oni koji moraju da idu na posao moraju da imaju potvrdu koju će pokazati ako ih policija zaustavi. U nekim gradovima „nema saobraćaja, sve što se čuje su crkvena zvona i hitna pomoć“, priča Mihailović, čiji je snimak postao viralan upravo zato što bez uvijanja izgovara stvari o kojima se u Srbiji mnogi trude i da ne razmišljaju. Kratko i jasno. I prilično zastrašujuće – ali realno.

Foto: Printscreen/YouTube/Marka Žvaka

„Nulti pacijent u Italiji je čovek od 38 godina koji aktivno igra fudbal i trči maraton. Pre nego što je ušao u bolnicu je bio na fudbalu, nedelju dana ranije je trčao maraton. Normalno se osećao. Kad je došao u bolnicu imao je respiratornu krizu. Zakačili su ga na aparate, na veštačko disanje, skinut je s aparata pre tri dana. Dakle tri nedelje mu je bilo potrebno veštačko disanje.  I on je preživeo, ali je preživeo zato što je imao pristup zaista najboljoj nezi i aparatima. Da nije imao tu negu… Neću da završim rečenicu, zavrpite je sami. Nije ovo virus koji će sve da pobije. Ali što je zdravstvo lošije to je manja mogućnost da se pruži adekvatna nega. Država i zdravstvo su bitni kad se čovek razboli, a do tog nivoa samo smo mi bitni, svako od nas“, priča Mihailović.

Pročitajte još:

Ona podseća da je u Kini zbog koronavirusa za samo nedelju dana nikla nova bolnica, da u Italiji tu bitku nose donacije… „A šta će biti u Srbiji?“, pita se i podseća da je jedini način zaštite sebe i drugih  autoizolacija. Jednostavno – nema porodičnih ručkova, nema druženja s prijateljima, nema izlaska. Procenjuje da je u Srbiji broj zaraženih mnogo veći, mada mnogi još ne osećaju simptome. O ovom virusu se mnogo toga ne zna, uči se iz dana u dan i zastrašujuće je što smo svi deo eksperimenta, ali se zna da se jako brzo širi.

„Ti se odlično osećaš, živiš normalan život, a možda si zaražen. I u te dve nedelje ti jezivo širiš infekciju. zna se da virus jako dugo ostaje na čvrstim površinama. Ispitivali su vazduh u sobama bolesnika i kontrolisali su gde je virus prisutan. Ustanovili su da je manja koncentracija virusa u vaduhu, a veća na čvrstim površinama. I da se dugo zadržava. Znači, ako neko bolestan u teretani radi na nekoj mašini, u trenutku kad ti pipneš tu mašinu ti si preneo virus na ruku. Onda si se oznojio i dovoljno je da obrišeš znoj sa čela ti si zaražen“, objašnjava Mihailović, koja je u razgovoru s Dušanom Šaponjom i Dušanom Čavićem iznela još mnoga važna iskustva i savete. Pogledajte celu emisiju, tu je sve što ste se plašili da pitate o koroni, a važno je da čujete.