Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Gledajući đake kako na ekskurziji entuzijastično igraju Slagalicu, želeo sam da to primenim u nastavi, kad ih to već toliko zanima. Video sam da su davali tačne odgovore na neka pitanja iz hemije, na koje se u školi ne bi ni potrudili da odgovore. Krenuli smo od nekih jednostavnijih formi na času, pa se to širilo kao epidemija i danas imamo mnogo učenika zainteresovanih za kviz", kaže Jovica Plavšić, profesor u Desetoj beogradskoj gimnaziji koji već godinama organizuje kvizove u ovoj školi. Ugostio je neke od najboljih kvizaša iz Slagalice i Potere, pohvalio ga je i Jovan Memedović za kog kaže da mu je uzor, a njegov projekat postaje još moćniji s uspesima đaka koji uče kroz igru.

Profesor hemije Jovica Plavšić i njegovi mladi kvizaši privukli su pažnju gotovo svih medija, a dosad su u holu i dvorištu gimnazije organizovali kvizove „Potera“, „Sam protiv svih“, kao i humanitarni kviz i oduševili sve one koji su potcenjivali zainteresovanost mladih da uče i motivisanost profesora da iskorače iz često dosadnog školskog kurikuluma.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jovica, koji je prošle godine proglašen za najboljeg edukatora u Srbiji kaže da mu je drago što se javnost interesuje za ljubitelje kviza, umesto da se piše samo o političarima i rijaliti programima.

„Ranije su na portalima prepricavali samo dogadjaje iz rijalitija. Sada se prepričavaju Slagalica i Potera. I briljantni i smešni odgovori, lapsusi“, kaže profesor hemije.

A sve je počelo spontano, kada je posmatrajući đake u neformalnijim uslovima, na ekskurziji, shvatio da je kviz odličan medij za komunikaciju, socijalizaciju, a naravno i sticanje znanja.

Branimir Arsić i Siniša Vulić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Nekim đacima je kviz zabava, a drugima je razlog ili motiv da se pokažu i dobiju afirmaciju za trud i učenje. Nekad su učenici koji mnogo uče neprihvaćeni u drušvu, a onda bljesnu u nekom od kvizova i cela škola drugačije gleda na njih, postaju kao neke zvezde“, objašnjava Jovica.

Nekoliko pojavljivanja u Jutarnjem programu RTS-a i Beogradskoj hronici je bilo dovoljno da se gotovo svi mediji zainteresuju za školske varijante kvizova. Posebno je interesantna bila gimnazijalska Potera, koju je na oduševljenje svih posetio i voditelj pravog kviza Jovan Memedović.

Poznati voditelj pitao je tom prilikom profesora odakle mu motivacija da ovo radi, kad ima malu platu, a Jovica kaže da je odgovorio kontra pitanjem: „Zašto ste Vi besplatno došli kod nas? Pretpostavljam da imamo istu motivaciju –  fascinirani smo klincima koji su željni znanja“, rekao mu je.

Budući da đaci obožavaju ovaj kviz, Jovica je organizovao novi u aprilu prošle godine, a ovaj put u opticaju su bila pitanja samo iz oblasti hemije. Tragačica je bila najbolja profesorka hemije u Srbiji. Đaci Desete gimnazije ipak su uspeli da pobede,  a Jovica otkriva da je imao posebnu taktiku da „pogura“ đake.

„Sporo sam joj čitao pitanja. I izuzetno nerazgovetno“, otkriva on.

Siniša Vulić, rekorder Potere išao je upravo u ovu gimnaziju koju je nedavno posetio sa pobednikom superfinala Slagalice Branimirom Arsićem. Povod je bio novi kviz u organizaciji Jovice i gimnazijalaca, a popularni kvizaši osvojili su po 176 krem bananica.

Pročitajte još:

„A pre neki dan je jednu objavu vezanu za školske kvizove lajkovao novi pobednik Slagalice, Arsenije Arsić. Ni kriv, ni dužan, upadoh u ligu izuzetnih džentlmena. Valjda me neće izbaciti“, duhovito pojašnjava Jovica.

Deseta beogradska  gimnazija trenutno ima dvoje učenika koji su u finalu Slagalice,  a pored Siniše Vulića izrodila je još mnogo entuzijasta za kviz takmičenja.

„Ako bi se sabralo koliko su novca u kvizovima osvojili učenici ove gimnazije, verovatno bismo imali oko 10 miliona“, šaljivo zaključuje profesor.

Da je zaista „zarazio“ čitavu školu ljubavlju prema kvizovima, pokazuje i to da su gimnazijalci letos samostalno organizovali još jedan kviz, ovaj put sa važnim povodom – prikupljen je novac za lečenje bolesnog dečaka.

„I svaki put kažem dosta je više, a onda se pojavi neki učenik sa novom idejom. Po pravilu se oduševim. Želja nam je da okupimo sve popularne kvizaše u holu škole, nadam se da će epidemiološke mere uskoro to dopustiti.“

Bonus video: Podcast Život na srpskom: Priča posle koje vam Slagalica više neće biti ista

Pratite nas i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/nova.rs.lifestyle/„>Facebook

https://twitter.com/novarsonline„>Twitter

https://www.instagram.com/nova.rs_lifestyle/„>Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare