Siniša Vulić i Branimir Arsić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Siniša Vulić, rekorder kviza Potera, i Branimir Arsić, pobednik superfinala Slagalice, jutros su se u Desetoj beogradskoj gimnaziji zajedno sa nekoliko učenika našli u specifičnom kvizu koji je ideja profesora gimnazije Jovice Plavšića. Takmičenje je završeno oko 12h, a i Siniša i Branislav obojica su osvojili rekordni broj bodova i kao simboličan poklon dobili po 176 krem bananica.

Iako se danas obeležava školska slava i učionice u gimnaziji „Mihajlo Pupin“ na Novom Beogradu su prazne, u holu škole okupilo se nekoliko poznatih lica.

Branimir Arsić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, profesor hemije Jovica Plavšić zajedno sa nekoliko učenika, ugostio je rekordere u srpskim kvizovima – Sinišu Vulića, učesnika Potere iz ekipe sa rekordnom osvojenom sumom i Branimira Arsića, pobednika superfinala kviza Slagalica. Siniša i Branimir prvi put se upoznaju danas i odgovaraju na neka od 4500 pitanja u čijem je sastavljanju učestvovala cela škola.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Premda im ova forma kviza nije omogućila nadmetanje i suparnički duh, Siniša i Branimir izdvojili su adute koje cene jedan kod drugog kao takmičara.

„Čini mi se da su Branimiru najveći aduti u kvizu ono što meni slabije ide, a to su igre sa sklapanjem reči. Donekle je moja jača strana opšte znanje, dok se Branimir bolje snalazi u igrama koje obuhvataju više različitih oblasti, što je i pokazao pobedom u Slagalici“, ističe Siniša u razgovoru za Nova.rs.

Siniša Vulić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Branimir kaže da je Sinišu gledao i u „Slagalici“ i u „Poteri“ i da je teško podneo njegov poraz u kvizu „Slagalica“, kao i da mu je žao što se nisu susreli u superfinalu.

„Mislim da je Siniša podjednako dobar na svim poljima, bio bi mi jako nezgodan protivnik ako bismo se susreli u nekom takmičenju“, dodaje on.

Ipak, sada su se našli u istom „kvizu“ zahvaljujući profesoru hemije koji je zadivio i Memedovića.

Pročitajte još:

Branimir je video profesora Jovicu na televiziji, kada je u jednoj emisiji prezentovao kako radi sa svojim učenicima i to mu je privuklo pažnju.

„Podpredsednik sam srpske kviz asocijacije, u okviru koje imamo i takmičenja za srednjoškolce. Jovicu sam našao na društvenim mrežama i ponudio mu sva pitanja koja imamo u bazi za srednjoškolce, jer mi je bilo neverovatno da neko na ovaj način uči decu“, kaže pobednik superfinala Slagalice.

Dodaje da se vrlo rado odazvao pozivu profesora da učestvuje u ovom dešavanju, jer mu je, kako kaže, kviz „Sam protiv svih“ bio posebno drag u njegovim srednjoškolskim danima.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srednjoškolsko doba idealan je period da se budući kvizaši pripreme za buduće učešće u TV takmičenjima. Kvizovi su korisni za mlade ljude ne samo zbog sticanja opšteg znanja već i zbog  navikavanja na javni nastup.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zanimljivo je i da je Siniša Vulić,bivši učenik baš ove beogradske gimnazije. Kaže da se rado priseća učešća na školskim kvizovima, koji su svojevrsna tradicija u ovoj školi.

„Kvizovi su me oduvek interesovali, ali s obzirom da sam išao upravo u ovu školu, ovde smo organizovali školske kvizove, i to mi je tada privuklo pažnju.“, ističe on.

Program za Kviz sastavio je bivši gimnazijalac, a sada praktikant Majkrosofta  Aleksandar Šmegić. Kaže da je još u drugom razredom srednje sa profesorom Jovicom učestvovao u kreiranju školske verzije kviza „Potera“.

Aleksandar Šmegić, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ovaj projekat mi je dosta značio, jer sam u srednjoj školi na konto toga uspeo da odem na praksu u svojoj struci“, kaže Aleksandar, i dodaje da bi voleo i sam da se oproba u televizijskim kvizovima, ne samo da ih kreira.

U sastavljanju pitanja učestvovala je cela škola, svako odeljenje moglo je da da svoj doprinos, a među pitanima su se našla i ona „škakljivija“ koje su sastavili neki od profesora.

Jovica Plavšić, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jovica Plavšić, profesor hemije došao je na ideju da ovaj vid takmičenja uvede u školski kurikulum na jednoj ekskurziji.

Pročitajte još:

„Gledajući klince kako na ekskurziji entuzijastično igraju Slagalicu, želeo sam da to primenim u nastavi kad ih to već toliko zanima. Video sam da su davali tačne odgovore na neka pitanja iz hemije, na koje se u školi ne bi ni potrudili da odgovore. Krenuli smo od nekih jednostavnijih formi na česu, pa se to širilo kao epidemija i danas imamo mnogo učenika zainteresovanih za kviz. Menjamo sliku o mladim ljudima, koji su često optuživani da im je opšta kultura slaba tačka, a zapravo im samo treba malo podsticaja“, kaže Jovica.

Deseta beogradska  gimnazija trenutno ima dvoje učenika koji su u finalu Slagalice,  a pored Siniše Vulića izrodila je još mnogo entuzijasta za kviz takmičenja.

„Ako bi se sabralo koliko su novca u kvizovima osvojili učenici ove gimnazije, verovatno bismo imali oko 10 miliona“, šaljivo zaključuje profesor.

Takmičenje je završeno oko 12h, a i Siniša i Branislav obojica su osvojili rekordni broj bodova i kao simboličan poklon dobili po 176 krem bananica.

Inače, ovaj zanimljiv „okršaj“ mladih genijalaca večeras će se naći i na Jutjubu za sve ljubitelje kvizova.

***

Bonus video: Priča posle koje vam Slagalica više neće biti ista

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram