noževi
Noževi; Foto: Trevor Chriss / Alamy / Alamy / Profimedia

Ljubitelji kuvanja vole da imaju kompletan set profi noževa, ali ponekad i oni greše kad je u pitanju prava namena nekih od njih.

Kuvarev nož

Pod kuhinjskim nožem obično se misli na kuvarev (Chef) nož, glavno „oružje“ u kuhinji jer zapravo može da se koristi za sve – dovoljno je izdržljiv da seče meso i povrće s velikim korenjem, ali i dovoljno nežan za seckanje i usitnjavanje povrća i bilja. Najčešća dužina sečiva je oko 20cm, mada ih ima i od 15cm kao i od 30cm.

Nož za hleb

Onaj dug i nazubljen – to je nož za hleb. Možda ga ne koristite tako često kao kuvarev, ali bez njega bi bilo skoro nemoguće iseći hrskavi hleb, a da se parče ne iskida ili zgnječi. To važi i za meka peciva, kolače, a može se koristiti i za sečenje paradajza ili nektarina, na primer. Ipak, mada je zgodan i za sečenje krupnog voća poput lubenica ili dinja, njegove nazubljene ivice nisu za to predviđene i pametnije je da za to izaberete neki drugi nož.

Santoku nož

Santoku nož potiče iz Japana, pri čemu „santoku“ znači “tri namene”. Koje tri namene?

Pročitajte još:

Za sečenje, narezivanje i drobljenje. Santoku ima zakrivljen vrh bez špica, nalik satari, dok mu je oštrica skoro ravna, a najčešće i mala udubljenja na sečivu da se hrana lepi za nož. Ako nađete neki koji vem lepo „leži u ruci“ mogli biste da ga koristite za 90 odsto kuhinjskih aktivnosti, od sečenja povrća, mesa, sira, preko drobljenja belog luka, do sitnjenja začinskog bilja.

Slicer nož

Nešto duži i uži od kuvarevog noža, slicer je „specijalizovan“ za sečenje gotove hrane, bilo da je u pitanju pečeno meso, rolat, salama… Zahvaljujući užem sečivu, hrana se neće lepiti za nož i svaki komad će biti savršeno ravan i neće se raspadati.

Pomoćni (paring) nož

Paring nož je onaj mali, oštar nož koji ćete prvo dohvatiti kada treba da oljuštite luk, isečete jabuku ili naseckate đumbir. Oštrica mu je najčešće oko 10 cm, tako da je okretniji u ruci u odnosu na velike noževe. Izuzetno je precizan i najčešće se koristi za čišćenje i ljušćenje voća i povrća.

Nož za filetiranje

#social-embed_0

Nož za filetiranje nije deo baš svake kuhinje, ali u nekim situacijama je nezamenljiv. Ovo je uzak, duži nož oštrog vrha, koji je savitljiv. To su odlike neophodne da bi sekao precizne tanke filete mesa ili ribe, uz same kosti.

***


Bonus video: Pomama za noževima – hoće li potrošači doći do svog?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar