Piće sa limunom
Piće sa kriškom limuna; Foto: Georgiy Datsenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Uz kafu, uz žestinu ili čisto da utolimo žeđ - svi u kafićima naručujemo čašu vode ili kisele, nekad posebno napomenemo "s limunom", nekad se podrazumeva da će konobar ubaciti krišku. E, pa po nekim istraživanjima upravo to je najgore što možete da naručite.

Jedno istraživanje je pokazalo da najviše bakterija bude u čaši vode ili gaziranom soku u koji je ubačena kriška limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Ali kakvim bakterijama?

Studija iz 2019. koju je sproveo časopis Food Protection Trends otkrila je da salmonela veoma dobro preživljava na kriškama limuna koje se ne čuvaju u frižideru i da salmonela iz voća može ući u vašu vodu. A znamo da u većini kafića unapred iseckaju limun i drže ga u posudama na sobnoj temperaturi.

Postaje još gore, jer to nije jedina studija koja je došla do takvih rezultata.

Pročitajte još:

U sličnom eksperimentu koji je sproveo dr Filip Tierno, šef mikrobiologije i imunologije u Medicinskom centru Langon Univerziteta u Njujorku, istraživači su otkrili da je polovina kriški limuna sakupljenih iz različitih restorana kontaminirana ljudskim fekalnim materijama. Pa, koliko to gadno zvuči?! Čini se da su oni podsetnici da „svi zaposleni moraju da peru ruke kada koriste toalet“ zapravo neophodni.

Tierno veruje da je jedan od razloga sklonost osoblja restorana i kafića da ili uopšte ne pere limun, ili ga samo na brzinu ispere. Među prikupljenim uzorcima mikroba bili su E. coli, staphilococcus epidermidis i candida. Da, baš ta kandida na koju mislite.

Pročitajte još:

Ipak, pre nego što se izbezumite i krenete po lekarima, Tierno kaže da, iako postoji rizik da se razbolite, on je zapravo prilično mali, prenosi Byrdie.

Takođe, postoji nekoliko načina da smanjite rizik. Jedan je da iscedite krišku ili krišku limuna direktno u piće, umesto da ga ubacite i pustite da pluta, a možete i da jednostavno tražite vodu bez limuna, što je uobičajen zahtev u restoranima.

***

Bonus video: Koliko kafica nam je dovoljno tokom dana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare