Foto:Shutterstock

Izabrati pravo vreme za ručak važno je iz nekoliko razloga. To pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, sprečava padove energije i razdražljivost. Redovni obroci takođe utiču pozitivno na cirkadijalni ritam organizma, ali i poboljšavaju varenje hrane.

Ručanje svakog dana u isto vreme pomaže u kontroli porcija jer glad može dovesti do prejedanja, prenosi N1 Hrvatska.

Izabrati pravo vreme za ručak važno je iz nekoliko razloga. To pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, sprečava padove energije i razdražljivost. Redovni obroci takođe utiču pozitivno na cirkadijalni ritam organizma, ali i poboljšavaju varenje hrane.

Žena, devojka, ručak, restoran, salata
Foto: Shutterstock

Dodatne pogodnosti​

Usklađivanje ručka s rasporedom posla ili škole pomaže u poboljšanju produktivnosti i koncentracije jer sprečava pojavu gladi u trenucima kada je potrebno da budemo fokusirani. Optimalno određivanje vremena za ručak doprinosi fizičkom i mentalnom blagostanju, stvarajući zdraviji i produktivniji dan, piše Times of India.

Idealno vreme za ručak

“Pravo vreme za ručak može varirati zavisno o kulturnih normi, ličnim preferencijama i dnevnim rasporedima. U mnogim zapadnim zemljama vreme ručka obično pada između 12:00 i 13:00, s varijacijama zavisno od rasporeda posla ili škole. Međutim, ključno je uzeti u obzir vaše individualne potrebe i način života kada određujete pravo vreme za ručak”, kaže Šveta Gupta, direktorka odeljenja za dijetetiku u bolnici “Fortis Shalimar Bagh”.

Faktori koje treba uzeti u obzir​

Dr Gupta savetuje da uzmete u obzir sledeće faktore pri odlučivanju o vremenu ručka.

Kada ćete ručati može zavisti od vašeg radnog ili školskog rasporeda. Pokušajte da planirate vreme obroka oko pauze ili vremena za ručak. Slušajte svoje telo. Ako počnete da osećate glad oko određenog vremena, to je dobar znak da je vreme za ručak. Uspostavljanje dosledne rutine obroka može vam pomoći u regulaciji apetita i održavanju nivoa energije. U nekim kulturama, ručak je najobilniji obrok u toku dana koji ljudi imaju kasno poslepodne, dok je u drugima to lakši podnevni obrok.

Nekima je draži manji ručak, a veća večera, a drugima suprotno. Vaše lične navike u ishrani i sklonosti trebalo bi da utiču na izbor vremena ručka. Ako sledite određenu dijetu ili plan obroka iz zdravstvenih razloga ili razloga kontrole telesne težine, posavetujte se sa lekarom kako biste odredili najbolje vreme za svoje obroke.

Ali važno je imati na umu da je obrok uravnotežen, tako da osećaj gladi i nedostaci hranjivih materija bufu manji. Na kraju, pravo vreme za ručak je vreme koje najbolje odgovara vašoj dnevnoj rutini i individualnim potrebama. Važno je slušati svoje telo i odabrati vreme koje vam omogućuje da uživate u uravnoteženom i zasićujućem obroku.

ručak; obrok: jedenje; prijatelji
Foto: PhotoAlto / Profimedia

“Tokom dana bi trebalo konzumirati 6 kratkih i čestih obroka“​

Prema Prači Džaini, glavnoj kliničkom nutricionistkinji bolnice “CK Birla, Gurugram”, “treba konzumirati 6 kratkih i čestih obroka u toku dana, koji uključuju 3 glavna obroka i 3 manja obroka, što pomaže u održavanju i kontroli apetita (sprečava prejedanje), sprečava napade gladi i takođe pomažu u jačanju metabolizma.”

“Vreme konzumiranja obroka može varirati od jedne osobe do druge u zavisnost od radnog rasporeda, rasporeda smena, dostupnosti hrane i drugih faktora, ali idealno je da se konzumira 6 kratkih i čestih obroka s razmakom od 2 sata i 30 minuta između svakog obroka i oko 5 sati pauze između većih obroka”, dodaje ona.

Idealan plan ishrane​

Prači Džain je podelila idealan plan obroka za jedan dan.

7:00 rano ujutro: bilo koji prirodni napitak poput kokosove vode, mlake vode, limuna s medom itd.

8:30-9:00 – Doručak

11:30 – Prepodnevni zalogaji kao što su – voće, orašasti plodovi, limunada, sve sveže domaće supe itd.

13:30 – 14:00 – Ručak

16:30-17:00 – Večernji čaj s pečenim zalogajima s roštilja

19:30 – Večera

21:30 – Nemasno mleko nakon večere

Takođe, glavni obroci idealno bi trebalo da budu uravnoteženi obroci koji uključuju svih 5 glavnih grupa namirnica – žitarice, mahunarke (ili bilo koji izvor proteina), sezonsko povrće, voćnu salatu/zelenu salatu, mleko i mlečne proizvode.

BONUS VIDEO Doručak prve dame Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar