Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Meteorolog Nedeljko Todorović i kardiolog Predrag Mitrović bili su gosti jutarnjeg programa"Probudi se". Obojica su sa svoje stručne strane govorili o letu i vrućinama. Meteorolog nam poručuje da neće biti ekstremno visokih temperatura, a kardiolog upozorava hronične bolesnike da koliko god mogu izbegnu temperaturne varijacije koje utiču na krvne sudove i pritisak.

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio da nas u narednih 10 do 15 dana očekuje pravo letnje vreme, ali bez ekstremno visokih temperatura.

„Avgust će biti topliji od jula, ali neznatno. Nije to neka velika letnja vrućina. Maksimalne dnevne temperature biće 35-36 stepeni, a to je daleko od ekstremnih. Naredne dve nedelje očekuje nas pravo letnje vreme, sa temperaturama iznad 30 stepeni. Kraće zahlađenje očekuje se u periodima između 1. i 2. kao i 4. i 5. avgusta, kada će temperature biti između 28 i 30 stepeni“, prognozira stručnjak iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On dodaje da će druga poloivina avgusta  biti topla, ali uz blagi pad najviših dnevnih temperaturara, jer podseća nas, tada se već bliži kraj leta.

Kardiolog Predrag Mitrović upozorava da promene vremenskih prilika i temperature teško padaju kardiovaskularnim bolesnicima.

„Hronični bolesnici bi trebalo da borave u prostorijama sa stabilnom temperaturom i da ne izlaze ako baš ne moraju. Ako izlaze trebalo bi da unose dosta tečnosti“, kaže doktor i dodaje da je idealna temperatura u prostorijama tokom letnjih meseci oko 25 stepeni.

Kaže da klima nije zabranjena, ali da ih ne treba podešavati na temperature od kojih bismo mogli da se ukočimo.

Govoreći o koronavrirusu, doktor Mitrović istakao je i važnost mentalne higijene. Poručuje nam da stalno treba da imamo u vidu i ponavljamo sebi da će i ovo proći.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare