život balkan
Foto: Shutterstock/Shutterstock/Tomislav Pinter/mrtraveler/Kana Movana

Gde je život najprijatniji na Balkanu?

Balkan je dom srednjovekovnih tvrđava, veličanstvenih planina, neverovatne hrane i zabave. Ne manjka tu ni političkih tenzija i stranci neretko dožive kulturološki šok kad dođu na ove prostore, ali uzbuđenje i zadovoljstvo koje Balkan nudi daleko nadmašuje sve neprijatnosti, piše portal supprtadventure.com i izdvaja listu gradova Balkana koji su najbolji za život.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Na početku ove liste je Sarajevo. Kako kažu, smešten u federalnom delu Bosne i Hercegovine, Sarajevo je i glavni grad zemlje i kulture na celom Balkanu. Sa malom populacijom u dolini živopisnih planina, ovaj grad je odlična opcija za one koji žude za užitkom.

Foto: Shutterstock/mrtraveler

Dok šetate gradom koji leži na reci Miljacki, videćete istoriju uživo – srednjovekovne kaldrmisane ulice, male trgovinske radnje, tradicionalnu hranu, ostatke iz vremena kada je zemlja bila pod vlašću Otomanskog carstva. Videćete prelepe džamije, upoznaćete gostoprimljive i druželjubive, opuštene meštane. Oni će vas rado uputiti do zanimljivih znamenitosti kao što su Baščaršija, olimpijsko selo i muzej, Muzej savremene umetnosti, najbolji barovi, klubovi i koncertna mesta. Takođe, u Sarajevu se održava i nadaleko čuveni filmski festival.

Beograd, Srbija

Iza Sarajeva nalazi se srpska prestonica. Navodi se da je Beograd bio glavni grad nekadašnjih jugoslovenskih država i da je u poslednjih stotinak godina centralno čvorište balkanskog regiona.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

Smešten između reka Save i Dunava, svojom lepotom, životnošću i strašću inspirisao je mnoge domaće i međunarodne umetnike. To je sjajan grad za život na Balkanu iz mnogo razloga, a jedan od njih je raznolikost stanovništva koje se slivalo u njega sa svih strana, odlična ponuda za zabavu, velike mogućnosti za biznis.

Ljudi iz svih sfera života i zanimanja okupljaju se u ovoj međunarodnoj prestonici kako bi razmenili ideje i iskustva. Meštani su takođe veoma gostoljubivi, a posebno će vas zavoleti ako naučite par srpskih fraza.

Grad odiše savremenim stilom života u opuštenom i ponekad neorganizovanom sistemu, koji stvara gotovo boemski osećaj. Tu je i mnoštvo kulturnih manifestacija, radionica, restorana, aktivan noćni život, zbog čega Beograd deluje kao balkanska metropola.

Lokalni festivali su posebno veoma uzbudljivi, a održavaju se stalno skoro tokom cele godine, od muzičkih preko onih o starim zanatima, do gastronomskih.

Solun, Grčka

Solun je popularna, mediteranska opcija za one koji traže veliki grad na moru.

Foto: Shutterstock/Kana Movana

Tu se vidi i kolika je grčka strast za životom.

Solun se smatra kulturnom prestonicom Grčke. U njemu se nalazi Aristotelov univerzitet – najveći univerzitet u Grčkoj. Obuhvata velike lokalne i međunarodne studentske zajednice, kreativne projekte, univerzitetske programe…

Solun je imao važnu ulogu u političkim i kulturnim sferama od svog osnivanja 315. pre Hrista. Kroz istoriju je bio deo Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog carstva. Nažalost, više puta je rušen i obnavljan zbog svoje lokacije i stalnih napada.

Ako vas put nanese u Solun, obavezno posetite Belu kulu, stari grad Ano Poli, Crkvu Svetog Dimitrija sa katakombama, Arheološki muzej, groblje Zejtinlik.

Grad je danas veoma moderan, živ i raznovrstan. Odličan je za sve koji vole da se izgube u gomili i uživaju u šopingu.

Ljubljana, Slovenija

Glavni i najveći grad Slovenije ime je dobio po reci Ljubljanici koja protiče kroz njega. Reka razdvaja grad na stari i moderan deo. Ljubljana je poznata i kao zeleni grad. Građani aktivno učestvuju u održavanju životne sredine čistom i zdravom tako što se kreću biciklima, recikliraju i šire zelene površine.

Foto: Shutterstock

Mnogi parkovi i šume savršeni su za piknik i jednostavno uživanje u vedrim danima. Obavezno posetite park Tivoli koji se stalno širi.

U blizini Ljubljane su i poznati lokaliteti poput planine Triglav, Bledskog i Bohinjskog jezera koje morate videti. Ljubljana ima jaku underground kulturu i nudi najraznovrsnije art radionice, koncerte, tribine.

Bogata srednjovekovna i moderna istorija savršeno se uklapaju u sanjivu Ljubljanu. A sa mnogim muzejima, galerijama i festivalima, to je san svakog ljubitelja kulture.

Ljubljana je i studentski grad. Univerzitet u Ljubljani, osnovan 1919. godine, najveći je i centralni obrazovni i istraživački centar u Sloveniji.

Takođe, bilo da se radi o poslu, obrazovanju, odmoru ili stalnom životu, stranci su dobrodošli i uklapaju se u ovu civilizovanu i naprednu prestonicu.

Dobro organizovan, siguran i miran način života ovog grada je savršen za porodice.

Zagreb, Hrvatska

Glavni grad Hrvatske poznat je su po austrougarskoj arhitekturi iz 18. i 19. veka. Sa brojnim ostrvima, ova zemlja je savršena destinacija za odmor i posećuju je desetine miliona turista tokom letnjih meseci.

Foto: Shutterstock/Tomislav Pinter

Zagreb je poznat kao centar železničkog, vazdušnog i drumskog saobraćaja u Hrvatskoj. Njegove glavne grane privrede su uslužni sektor i visokotehnološka industrija. Sa raznolikom privredom, ima mnogo mogućnosti za rad i razvoj, te pruža visok životni standard. Stari grad je impresivan, njegove široke, šarene ulice su odlične i za vožnju biciklom i za šetnju, a u barovima i restoranima naići ćete na šarenu gastro-ponudu.

BONUS VIDEO: Svi evropski majstori tramboline na jednom mestu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)