najbolji grad za život
Foto:Brian_Kinney / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo istraživanje rangiralo je 173 mesta na svetu na osnovu zdravstvene zaštite, političke stabilnosti i pristupa zelenim površinama.

Tražite novi početak? Mesto van granica naše zemlje u kom biste se skrasili? U tome može da pomogne studija Economist Intelligence Unit (EIU) koja pokazuje listu najboljih gradova za život za 2022. godinu. U igri su bila 173 grada koja su rangirana, između ostalog, na osnovu zdravstvene zaštite, političke stabilnosti, infrastrukture i pristupu zelenim površinama.

Ispostavlja se da je to idealno mesto za život bliže nego što mislimo. U pitanju je Beč, prestonica Austrije.

Ovaj grad hvale zbog izuzetno dobre infrastrukture, odlične zdravstvene zaštite i bogate ponude kulture i zabave, piše magazin TimeOut.

Evropa zapravo dominira na vrhu ove liste sa Kopenhagenom i Cirihom na drugom i trećem mestu (politička stabilnost i jaki obrazovni sistemi su očigledno doprineli u oba slučaja). Među prvih 10 gradova su i Ženeva, Frankfurt i Amsterdam.

Kanada se takođe dobro kotira na ovoj listi sa Kalgarijem, Vankuverom i Torontom u prvih 10.

Pročitajte još:

Pritom, izostanak Londona i Pariza autori su opravdali rastućim troškovima života. Za izostanak gradova Velike Britanije naveli su odluku da napusti EU, kao izvor političke nestabilnosti.

Što se tiče dna liste, Damask, Lagos i Tripoli su tu zbog sukoba koji su u toku, dok Kijev ove godine nije bio uključen zbog rata u Ukrajini.

Deset gradova na svetu koji su najbolji za život

1. Beč, Austrija

2. Kopenhagen, Danska

3. Cirih, Švajcarska

4. Kalgari, Kanada

5. Vankuver, Kanada

6. Ženeva, Švajcarska

7. Frankfurt, Nemačka

8. Toronto, Kanada

9. Amsterdam, Holandija

10. Osaka, Japan i Melburn, Australija (nerešeno)

BONUS VIDEO: Vilhelmštajn – najlepše ostrvo u Nemačkoj idealno za venčanja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram