cveće flamingov cvet
Foto:Shutterstock

Flamingov cvet, latinskog naziva Anthurium, jedna je od sobnih biljaka koja definitivno privlači pažnju. Ova tropska biljka poreklom iz Srednje i Južne Amerike zato krasi mnoge domove.

Biljka je prepoznatljiva po svojim krupnim i sjajnim listovima i cvetovima jarkih boja. Najpoznatiji i najčešći su cvetovi crvene boje, ali mogu biti i beli i ružičasti. Zbog oblika je nazivaju i biljkom sa srcem, a simbol je ljubavi i prijateljstva, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Pravilna briga za ovu biljku nije zahtevna sve dok joj pružate nekoliko ključnih stvari.

Pročitajte još:

Odgovaraće joj boravak na svetlu bilo koje jačine, samo da nije na direktnom suncu jer to može da joj uništi listove. Ipak, imajte na umu da će biljka koja boravi na slabo osvetljenom delu imati manje cvetova i sporije će rasti.

Flamingov cvet voli toplotu, a najviše mu odgovaraju temperature koje se kreću od 20 do 22 stepena Celzijusa. Potrudite se da se temperatura prostorije u kojoj boravi ne spušta ispod 16 stepeni.

Takođe, biljku držite dalje od promaje i vrućih radijatora. Pošto voli visoku vlažnost vazduha, za ovu biljku je i kupatilo mesto koje će joj savršeno odgovarati.

Kada je u pitanju zalivanje, u zimskom periodu dovoljno ju je zalivati jednom nedeljno, a leti to možete činiti i češće. Dva puta nedeljno bi trebalo da bude dovoljno. Povremeno biljku poprskajte rasprišivačem tako da se oseti kao da je u svojim tropskim krajevima.

Uz pravilnu negu i redovno đubrenje ova biljka može da daje nove cvetove tokom cele godine. Međutim, obično postoje ciklusi tromesečnog cvetanja, nakon kojih sledi nekoliko meseci bez cvata, a zatim ponovo dođu tri meseca cvetanja.

Sjajni listovi i novi cvetovi najbolji su dokaz da se za ovu biljku dobro brinete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram