Petlova kresta – prelepa biljka koja trpi mraz

Podeli:
cveće koje podnosi mraz
Foto: GWI/Botanic Images Inc. / Garden world images / Profimedia

Među biljkama koje cvetaju do prvih mrazeva pažnju privlači i dražesna celosija, zbog svog izgleda poznata i kao petlova kresta. Ova jednogodišnja cvetnica krasi mnoge vrtove i okućnice, a omiljena je i zbog toga što se, kad je jednom posadite, dalje sama uspešno razmnožava.

Celosija, koju zovu i petlova kruna ili perjanica, potiče iz tropskih krajeva, a toliko je lepa i dekorativna da je mnogi žele u svom vrtu.
Vrlo je otporna i izdržljiva i, osim što joj ne smeta temperatura oko nule, dobro podnosi i sušu, a najbolje uspeva na direktnom suncu. Grmolikog je rasta i može da naraste i do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara. Cvetovi joj traju veoma dugo, čak do osam nedelja, a ako uklonite one precvale, svoju biljku ćete pokrenuti na novo cvetanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by charo (@charo707)


Sadnica petlove kreste ima u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narandžaste, ali podjednako impresivno izgleda i u beloj varijanti, a ima ih i u dve boje. Ako sadnice posadite u grupu, cvetovi će izgledati kao plamen, zbog čega je ta prelepa cvetnica i dobila ime celosija, što na grčkom znači ‘goreti’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Only4natural (@natura4only)


Postoji nekoliko sorta petlove kreste koje se razlikuju i po boji listova, a ona pak zavisi od boje cveta. Po nijansi na koju vuče mala biljka lako se može predvideti koje će boje biti cvet. Na primer, biljka žutog cveta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvene itd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Historicfaraway (@historicfaraway)

Pročitajte još:

Najbolje kod ove biljke je to što, kada se jednom posadi, dalje se sama uspešno širi. Potrebno je samo da je, kad nikne na proleće, rasadite s mesta gde je rasla prethodne godine. Seje se u rano proleće u martu, prvo u teglicama, a kasnije, kad biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. Pored toga, možete i da je u aprilu direktno posadite na otvorenom.

Kruna ili metlica celosije u stvari je cvat, skup stotine malih cvetova. Kad cvetovi precvetaju, oni počnu da gube boju, a u sredini nastaju crne semenke. Njih je najlakše skupiti tako što uzmete širu posudu, stavite je ispod precvetalih cvetova i lagano ih ugnječite prstima tako da seme pada u posudu koju držite ispod. Iduće godine dočekaće vas eksplozija boja i lepo iznenađenje zbog kombinacije nijansi, pišu na sajtu Zadovoljna.hr. Te kombinacije zavise od toga koliko ste vrsta celosije imali i kako su uspele da se međusobno izukrštaju.


Zanimljivo je i da je celosija jestiva biljka, čiji se cvetovi i listovi u Africi i jugoistočnoj Aziji uzgajaju za hranu, a tamo je sade da svojim rastom zaustavi širenje pojedinih korova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar