10 trikova da lale što duže traju u vazi

Lifestyle 17. feb. 202114:40
Podeli:
lale
Foto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

Lale su i ove godine u vrhu trendova za uređenje enterijera, a nema lepšeg znaka da je proleće iza ćoška.

Ako ste među ljubiteljima lala, dobro je da znate kako da vam to cveće što duže ostane sveže. Prenosimo vam savete sa sajta Zadovoljna.hr.

Pročitajte još:

Kupite mlade lale

U cvećari ćete možda doći u iskušenje da kupite lale koje su se potpuno otvorile, ali to je dobar izbor samo ako želite da potraju jednu noć. Ako želite da u njima uživate duže, odaberite one koje su čvrsto zatvorene i imaju zelene pupoljke koji još nisu u potpunosti obojeni. Cveće će se otvarati nekoliko dana, a vi ćete imati više vremena za uživanje.

Ako sami uzgajate lale koje planirate da uberete za vazu u svom domu, odsecite ih pre nego što se potpuno otvore, i to što bliže tlu.

Obezbedite im vlagu

Stabljike na putu od cvećare ili pijace do kuće umotajte u vlažnu krpu, novine ili papirne ubruse. Kada nosite lale kući, čak i ako živite u blizini, pobrinite se da imaju vode jer svaki trenutak koji budu bez vode znači da će ovo cveće brže propadati.

Odsecite dno stabljike

Barem pola centimetra stabljike odstranite, i to ukoso, pod uglom od 45 stepeni, jer će biljka tako lakše upijati potrebnu vodu iz vaze.

Sklonite višak lišća

Ako stabljike imaju lišće koje će biti potopljeno kada cveće stavite u vazu, uklonite ga. Lišće bi moglo da počne da truli, pa da cvet zbog toga počne ranije da propada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justyna (@justynasem)

Odaberite prikladnu vazu

Neka vaza bude visoka toliko da pod vodom bude barem polovina stabljike. Tako će cvet moći da se nasloni o vazu bez savijanja. Ako je vaša vaza previše plitka, cvet će se saviti.

Takođe, pobrinite se da vaza bude čista kako lale ne bi pokupile zaostale bakterije od kojih će brže propasti.

Pazite na temperaturu vode

Vazu napunite hladnom vodom sa česme koja će pomoći da biljka ostane sveža. Topla ili vruća voda oslabiće lale.

Rasporedite ih kako treba

Postavite stabljike u vazi u krug. Rasporedite lale tako da svaka ima barem malo mesta umesto da ih naslonite jednu na drugu.

Ako svaka lala ima makar malo svog prostora, neće se međusobno zgnječiti, a sprečićete i prerano otvaranje latica i tako im produžiti vek.

Pazite na količinu vode

Lale piju dosta vode. Pazite da ne ostanu na suvom jer će tako, logično, uvenuti.

Izbegavajte direktno sunce

Vazu s lalama držite podalje od direktnog sunca jer im vrućina nikako ne odgovara. Zato umesto na prozor možete da ih stavite, recimo, na neku policu ili trpezarijski sto.

Ojačajte ih dodacima

Konzervans za cveće znatno će produžiti životni vek lala. Možete da ga kupite u cvećari i da samo pratite uputstvo za upotrebu. Možete i da u vazu sa cvećem stavite malo šećera ili limunovog soka jer se veruje da će i tako vaše lale potrajati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram