lek za mamurluk
Foto: face to face / Zuma Press / Profimedia

Svi oni koji nakon lude noći mogu samo da tihuju u mračnoj sobi i čekaju da paklena glavobolja i mučnina jednom odu, sada nazdravljaju naučnicima iz Finske. Naime, oni tvrde da su pronašli lek za mamurluk.

Nova studija Univerziteta u Helsinkiju pokazala je da bi aminokiselina L- cistein mogla da bude ključ za ublažavanje simptoma mamurluka. U studiji je učestvovalo 19 muškaraca, dobrovoljaca, koji su pili finsko tradicionalno alkoholno piće koskenorva pomešano sa sokom od brusnice. Broj pića izračunat je prema njihovoj telesnoj težini.

Pročitajte još:

Nakon toga svaki je dobio tabletu, polovina njih plasibo, a polovina tabletu čistog L-cisteina od 1.200 mg. Oni koji su popili L-cistein imali su značajno manje izražene simptome mamurluka – glavobolju, mučninu i osećaj anksioznosti.

I to nije sve. Naučnici veruju da bi ova tableta dugoročno mogla da smanji procenat alkoholizma u zemlji jer onda ne bi bilo potrebe za poznati princip klin se klinom izbija, tj. bilo bi smanjeno ponovno ispijanje alkohola sutradan protiv mamurluka.

Zato se mnogi nadaju da će ova studija, objavljena u časopisu „Alkohol i alkoholizam“, zaista biti rešenje za kojim se traga tako dugo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram