Deka s vitiligom pravi lutkice za decu sa istom bolešću

Lifestyle 21. sep. 202116:14
Podeli:
Foto: Instagram/joaostanganelli

Vitiligo je bolest koja se sastoji od gubitka boje kože u određenim područjima tela. Iako postoje brojni tretmani za borbu protiv tog stanja, najteži aspekt s kojim se treba nositi su predrasude drugih ljudi prema onima koji pate od njega.

Žuoi Stanganeli, danas 64-godišnjak, počeo je pokazivati znakove vitiliga u 38. godini. Radio je u industriji hrane, ali zbog problema sa srcem, život mu se prošle godine radikalno promenio, piše Činjenice.ba.

Međutim, Žuoi nije dopustio da ta prepreka ograniči njegov život. Odlučio je razviti hobi kako bi njegov um bio zdrav, aktivan i srećan. I tako je, zajedno sa svojom suprugom Marilenom, odlučio da nauči da “hekla”.

Priznao je da to nije bio lak zadatak, pa je čak razmišljao o odustajanju, ali je odlučio da istraje. Nakon pet dana već je napravio svoju prvu lutku.

Jedna lutka za vas?

Definitivno ne. To nije aktivnost koja bi odgovarala svima jer može prouzrokovati žuljeve na prstima, objasnio je Žuoi, a to iritira neke ljude. Međutim, jednom kada se naviknete na to, ne želite prestati.

Rekao je da je njegova originalna ideja bila da napravi lutke za svoju unuku i želeo je da učini nešto prilično posebno kako bi ga se uvek sećala.

Rešio je da isplete lutku s vitiligom, pa je tako rođena Vitilinda, prelepa lutka s mrljama i neravnomernim pigmentom.

Pomaganje komšiji je način davanja ljubavi

Nakon uspeha Vitilinde, Žuoi je odlučio da pravi inkluzivnije heklane radove. Zatim su došle lutke u invalidskim kolicima i svi su se jednostavno zaljubili u njih, što je njegov rad učinilo još korisnijim.

*

Najvažniji cilj za Žuoija je da podstakne razvoj samopouzdanja kod mališana koji žive s ovim stanjem kože i da ih razveseli. Znanje da neko poseduje i ceni njegova umetnička dela, nadahnjuje ga i motiviše da svakodnevno razvija svoje veštine.

***

PROČITAJTE JOš:

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za staraljestvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar