Koliko je zapravo opasno ako peškire ne menjaš redovno

Podeli:
peškiri
Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Razumljivo je pretpostaviti da je vaš peškir čist jer ga koristite za sušenje sveže opranih ruku ili tela nakon tuširanja. Ali dermatolozi se baš i ne bi složili.

Peškire svakodnevno koristimo više puta i sigurno ste se zapitali koliko često ih treba menjati, kao i da li je higijenski koristiti isti iz dana u dan. Razumljivo je pretpostaviti da je peškir čist jer ga koristite za sušenje sveže opranih ruku ili tela nakon tuširanja. Uz to, koristite tkaninu koja je dotakla vaše upravo očišćeno telo.

Ali naša koža nikad nije potpuno bez mikroorganizama i oni mogu da završe na peškirima. Mikrobiolozi i dermatolozi su otkrili koliko često treba da menjamo peškire, pišu na sajtu Gloria.hr.

Šta se nalazi na peškirima

Svako ima bakterije, viruse i gljivice na površini kože, što može zvučati pomalo alarmantno, ali je sasvim normalno. Zapravo, ti mikroorganizmi čine mikrobiom vaše kože, koji vas štiti od patogena, pa zapravo treba da se osećate sigurno kad ih imate.

„Svaki put kad se osušite peškirom, prenosite te mikrobe na materijal zajedno s vlagom i mrtvim ćelijama kože. Vaše ćelije kože i vlaga u osnovi su hrana za mikrobe i omogućuju im razmnožavanje. Dok vaša koža proizvodi kiseline koje sprečavaju rast mikroba više nego što vam trebaju, vaši peškiri nemaju te sreće. Dakle, ako vaši peškiri ostanu vlažni i sadrže ćelije kože, ti mikrobi mogu da se namnože“, objašnjava dr Skot Meški, mikrobiolog i profesor zaštite životne sredine i zdravlja na radu, saradnik na Univerzitetu Vašington.

Ako pak peškir delite s partnerom, na njemu će biti još više vlage i čestica kože, što znači da ćete potencijalno imati više bakterija, virusa i gljivica. To se posebno odnosi na peškire za ruke ako živite s više ljudi ili često imate goste, a svi koristite isti za sušenje ruku. A budući da većina vaših peškira verovatno visi u kupatilu, izloženost pari pod tušem održaće ih duže vlažnima, što znači da će se lakše razmnožavati bakterije, virusi i gljivice.

Šta to znači za vaše zdravlje

„Čak i ako peškir koristite nedeljama, a materijal je prepun bakterija, virusa i gljivica, verovatno nećete osetiti negativne efekte na zdravlje. Ali svako ko više puta koristi peškir može dobiti folikulitis, pojavu sličnu aknama“, kaže dr Ejmi Kasuf, dermatološkinja s klinike u Klivlendu.

Ovo stanje se javlja kada razvijete bakterijsku infekciju u folikulu dlake. Dakle, u ovom slučaju ponovna upotreba peškira s bakterijama mogla bi potencijalno da proširi tu istu bakteriju po vašem telu i da zarazi druge folikule dlake. Iako svako može da dobije folikulitis, osobe s aknama su osetljivije na to stanje. Međutim, folikulitis se ne događa tako često, ali postoji mala šansa za to.

„Osobe s kožnim oboljenjima poput ekcema prilikom ponovnog korišćenja peškira su u potencijalno većoj opasnosti od razvoja infekcije uzrokovane nečim poput Staphylococcus aureusa ili stafilokoka, bakterije koja često živi na koži ljudi“, kaže dr Kasuf.

Mikrobiom vašu kožu štiti od patogena, ali ako imate, na primer, ekcem, stanje kože gde je spoljašnji sloj kože sklon isušivanju i pucanju, tada štetni patogeni potencijalno mogu lakše da uđu u vaše telo. U slučaju da koristite prljave peškire kada imate ovakve otvore na koži, teoretski biste mogli da razvijete nešto poput stafilokoka.

„Čak i ako nemate pukotine na koži, ako na jednom delu tela imate zarazni osip, poput lišaja, atletskog stopala, impetiga, tada se osip može proširiti na drugo područje tela preko vašeg peškira“, ističe dr Kasuf.

„Naravno, samo zato što je moguće zaraziti se ne znači da će se to dogoditi. Ali ako stalno koristite iste peškire i imate stanje poput ekcema koje ugrožava zaštitnu barijeru vaše kože ili ako imate bilo kakve mikroskopske posekotine ili ogrebotine, teoretski biste mogli da dobijete infekciju“, rekao je dr Meški.

Koliko često treba menjati peškire

Ne postoje opsežna istraživanja koja bi konkretno odgovorila na ovo pitanje, ali stručnjaci preporučuju promenu peškira otprilike jednom nedeljno kako bi se izbeglo nakupljanje i razmnožavanje mikroorganizama.

„Ako koristite peškir koji počinje da smrdi, taj miris je verovatno posledica razmnožavanja mikroorganizama“, objašnjava dr Meški.

Takođe, pre ponovne upotrebe, najbolje je da ostavite peškir da se potpuno osuši, inače će vlaga omogućiti rast mikroorganizama.

Ukratko, verovatno nećete osetiti veće štetne posledice ponovne upotrebe peškira nakon više dana ili čak nedelja. Ali ako ste posvećeni redovnom menjaju peškira, jednom nedeljno je sasvim dovoljno.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Kućni ljubimci za mirniji život

Komentari

Vaš komentar