Ne bacajte baš sve, Foto: Alexandra Cristina Negoita / Alamy / Alamy / Profimedia

Naš otpad biljkama je dobro đubrivo.

Namirinice koje imamo u kući, i čije ostatke često bacamo, zapravo su odlična prihrana za biljke. Ne misli se tu samo na već dobro poznate namirnice poput taloga kafe i čaja ili kore povrća i voća, već i na neke možda i, ako nemate iskustva s baštvanstvom, neočekivane.

Pivo je jedna od namirnica koja, zahvaljujući sastavu bogatom šećeru, pogoduje rastu biljaka. Ali ne preterujte, jednom u dve nedelje dovoljno je zaliti biljke koje su posustale s otprilike decilitrom piva.

pročitajte još:

Još jedan saveznik u uzgoju bilja koji bi vas mogao iznenaditi ljuske su kikirikija. Potopite ih u vodu i nakon par dana stavite u saksiju, u zemlju oko biljke. Korisne su ne samo kao prihrana već i kao zaštita od gubitka vlage.

Kora citrusa takođe ima brojne blagodati za rast biljaka. Koru citrusa potopite u hladnu vodu preko noći i potom koristite za zalivanje jednom nedeljno.

Ovaj savet mogao bi vas iznenaditi, ali voda iz akvarijuma bogata je algama i mikroorganizmima tako da ju sledeći put kad čistite ribice nemojte bacati već njome zalijte svoje biljke. Svi navedeni sastojci podednako dobro će delovati na sobne biljke kao i na one u bašti ili na balkonu.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)