Nana
Nana, Foto: GWI/Lee Thomas / Garden world images / Profimedia

Iako mnogi od nas uživaju u septembru i smeni godišnjih doba, ovo je doba godine u kojem paukovi intenzivno ulaze u naš dom.

U letnjim mesecima oni vole da budu napolju, ali kad se vreme promeni i zahladni oni odmah ulaze unutra, gde im je toplije. Ako tražite načine da ih držite podalje, ove biljke idealne su u borbi protiv paukova, prenosi N1.

Evi Lejn, stručnjak za vrtlarstvo u Primroseu, istakla je da većina biljaka koje pauci mrze imaju jake mirise koji njima smetaju, ali nama mirišu savršeno.

“Osim preventivnih mera unutar kuće, trebali biste čistiti dvorište – gomile lišća ili nekakve mase koja su potencijalno skrovište za paukove. U vreme parenja oni traže skrovišta, tako da im je svaka gomila dobrodošla”, objašnjava Evi.

Nana

Paukovi ne vole nanu. A kako biste ih se rešili ne morate po kući imati bezbroj biljki nane. Nije loše imati ovu biljku u teglama u kući, jer osim što će oterati dosadne insekte, uvek ćete imati pokoji grančicu za sveži čaj pri ruci.

Takođe možete staviti nekoliko listova nane u vodu u bocu s raspršivačem i poprskajte ulazne tačke vašeg doma.

Bosiljak

Ne samo da je bosiljak koristan pri kuvanju, već je i koristan za teranje insekata kao što su komarci, mravi, mušice i pauci.

Stručnjaci iz Primrosea kažu da bosiljak voli da dobija direktnu sunčevu svetlost četiri do pet sati dnevno, pa je odlično mesto za njih kraj prozora.

Ruzmarin

Komarci, muve i određene vrste moljaca ne podnose miris ruzmarina pa ga svakako držite u stanu. Osim toga, tako će vam uvek biti pri ruci ako vam zatreba kao dodatak nekom jelu od mesa.

PROČITAJTE JOŠ:

Lavanda

Osim što njen miris umiruje i opušta, odličan je za teranje komaraca, paukova i drugih insekta. Držite je blizu prozora.

Hrizantema

Ova predivna biljka je fantastična jer je ne vole ni mravi, ni bubašvabe, paukovi, stenice, krpelji i gmizavi insekti koji vole da borave u kupaotilu, a najčešće izlaze noću.

Eukaliptus

Eukaliptus je još jedna biljka koja dobro funkcioniše kad se njegove grančice okale po vašoj kući. S obzirom da je praktičan i ima mnoge blagodeti, u poslednje vreme ga mnogi okače u kupatilu gde se njegov miris meša s parom.

Neven

Mnogi vrtlari dobro znaju da ova biljka čini čuda u odbijanju insekata. Komarci mrze njegov miris, ali i zečevi. Ali važno je napomenuti da miris nevena obožavaju puževi.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)