Trik da ‘skupljeni’ džemper vratite na staro

Lifestyle 22. sep. 202109:34
Podeli:
džemper
Džemper, Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Najdraži džemper vam se skupio? Nakon što utvrdite da ipak postoji mogućnost uspešnog vraćanja džempera u prvobitno stanje, vreme je da skupite sve potrebne alate.

Svima nam se to dogodilo: onaj trenutak kada shvatite da je vaš najdraži džemper neplanirano završio u mašini za pranje veša na neprilagođenoj temperaturi. Zatim očajavate dok ga izvlačite iz bubnja kako biste otkrili da, naravno, njegova ivica sada jedva dolazi do pupka. Nemojte ga još proslediti svojoj petogodišnjoj nećakinji – možda ipak postoji nada za spas, prenosi Jutarnji.hr.

Da li je moguće vratiti džemper u prvobitno stanje?

Pre nego prođete kroz celu paletu emocija (smanjeni džemper, iskra nade, pokušaj da ga spasite, čekanje, a zatim razočarenje što ništa ne funkcionira), pregledajte svoj džemper kako biste videli postoji li stvarna mogućnost da ga vratite u prvobitno stanje.

Ako je vaš džemper od vune, mohera, kašmira ili izrađen od druge vrste prirodnih materijala, proverite da li je od filca. Ne možete rastegnuti potpuno filcanu tkaninu. Kako biste utvrdili je li vuna filcana proverite vidite li i druga vlakna koja nisu to i testirajte rastezanje. Povucite mali deo u suprotnim smerovima ( potpuno filcana tkanina neće se rastegnuti).

PROČITAJTE JOŠ:

Što je potrebno da vratite džemper na staro?

Nakon što utvrdite da postoji mogućnost uspešnog vraćanja džempera u prvobitno stanje, vreme je da skupite alate koji će vam biti potrebni za obavljanje posla:

Ploča od plute (otprilike velika kao vaš džemper)

Tečni omekšivač, dečji šampon ili balzam za kosu

Beli, pahuljasti peškir

T-igle od nerđajućeg čelika

Kanta ili veliki sudoper da možete nakvasiti džemper

Kako vratiti stari izgled džemperu?

Korak 1: Napunite kantu mlakom vodom i dodajte dve kašike omekšivača, šampona za bebe ili balzama za kosu. To će omekšati vlakna vašeg džempera, pripremiti ih za rastezanje.

Korak 2: Pustite džemper da se nakvasi i namoči dobro u vodenoj smesi najmanje 20 minuta, a najviše dva sata.

Korak 3: Ocedite tečnost, ali ne ispirajte džemper. Lagano istisnite dodatnu vlagu, ali nemojte cediti.

Korak 4: Džemper raširite ravno na peškir, a peškir i džemper zarolajte kako biste istisnuli tečnost.

Korak 5: Raširite džemper na ploču od plute. Ispružite ga koliko god možete – nežno – i pričvrstite ga iglama na veličini koju želite. Obratite posebnu pažnju kako ne biste oštetili šavove prejakim razvlačenjem ili u pogrešnom smeru.

Korak 6: Vratite se nakon otprilike sat vremena, rastegnite još malo džemper i ponovno ga pričvrstite. Ponavljajte ovo nekoliko puta ili dok ga više ne možete rastegnuti.

Koju odeću mogu koristiti u ovom postupku?

Upravo opisani postupak najbolje funkcioniše na bilo kojoj vrsti prirodnih vlakana, uključujući vunu, kašmir i pamuk (pod uslovom da nije od filca). Mešavine i sintetička vlakna verovatno neće tako dobro reagovati  na napore da ih se rastegne.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar