Otvaranje bazena
Foto: Paul Marriott / Alamy / Alamy / Profimedia

Pripreme za letnju sezonu na beogradskim bazenima već su počele, iako još nema instrukcija kako će biti regulisano ponašanje posetilaca.

„Vodena sredina odnosno bazenska voda je hlorisana i po tom pitanju bezbedna. Ali imamo distancu koju nije lako ostvariti. Trening treba da se obavlja uz distancu i manje grupe, bez kontakta što je u vaterpolu na primer teško. U junu će se pustiti sportski događaji, kako će se sve odvijati zavisi od situacije, a sportski događaji biće bez publike. Bazeni će biti pod kotrolom, nema posebne opasnosti ni za stajaće vode i mora, bar u toku juna meseca“, rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Pink. U međuvremenu, počelo je sređivanje popularnih beogradskih kupališta u iščekivanju starta sezone krajem juna.

Zamenik gradonačenika Beograda Goran Vesić nedavno je obišao radove u Sportskom centru Tašmajdan i najavio da će „30. juna dočekati građane na potpuno uređenom bazenu“. Prema njegovim rečima, kompletan prostor će biti uređen i spreman za „normalizaciju života“.

Kako stoje stvari, Beograđani će se kupati i na drugim bazenima.

SC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ je za portal Nova.rs potvrdio da „otvara veliki zatvoreni bazen 18. maja za sportske klubove i udruženja uz poštovanje svih mera zaštite zdravlja korisnika i zaposlenih“. „O otvaranju bazena za ostale korisnike (građanstvo) dostavićemo informacije naknadno“, saopšteno nam je u dopisu.

Iz SC Olimp su nam rekli da ovih dana treba da počne čišćenje, a otvaranje kapija planirano je za kraj juna.

„Posle 20. juna, tako smo uvek i otvarali bazen za posetioce, a sezona traje do početka septembra“, rekli su nam iz Olimpa. „Nismo dobili nikakve instrukcije o merama, čim stignu biće objavljene na našem sajtu i stranicama na društvenim mrežama“.

Затврање купалишне сезонеПоштовани посетиоци, обавештавамо вас да се купалишна сезона 2019. затвара у уторак 03….

Posted by SC Olimp-Zvezdara on Субота, 31. август 2019.

 

Ipak, već se može naslutiti kako bi te mere mogle da izgledaju. Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je izdao preporuke za kupališta kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Kao i za sve, najvažnije je održavanje higijene i distance, a pravila ponašanja moraju da budu postavljena na vidljivim mestima.

Pročitajte još:

Što se tiče fizičke udaljenosti, svim posetiocima i zaposlenima savetuje se da budu na udaljenosti od jednog i po metra, a maksimalan broj osoba je 15 na sto kvadratnih metara. U vodi je takođe potrebno držati distancu od metar i po.

Higijena će morati da se podigne na novi novo. Garderobe i toaleti moraće da se čiste na svaka dva sata, po potrebi i češće, a dezinfekciona sredstva za ruke moraju da budu dostupna i na vidljivim mestima. I ležaljke će morati da se dezinfikuju nekoliko puta dnevno i posle svakog korisnika. Bazeni se moraju hlorirati po već propisanim preporukama, a klima uređaji moraju biti apsolutno ispravni, s redovnom proverom filtera.

Sami kupači će pre ulaska u bazen biti obavezni da se istuširaju i prođu kroz predbazen gde će oprati noge u hiperhloriranoj vodi koja sadrži i dezinfekciono sredstvo.

Vraćanjem bazena u funkciju počinju i treninzi u bazenima, od plivanja, vaterpola, skokova u vodu… Oni su takođe dužni da se pridržavaju svih higijenskih mera.

Na kraju, nezavisno od toga da li ste došli na trening ili na kupanje, uzimaće se lični podaci, kako bi u slučaju pojave kovida 19, epidemiolozi mogli da uđu u trag kontaktima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram