Balkon Tanje Sovulj
Foto:Privatna arhiva

Ako na Instagramu pratite enterijer i "home decor" entuzijaste, onda nema šanse da još niste videli jednu od najfotografisanijih terasica u Srbiji. U njoj svakodnevno uživa porodica Sovulj iz Novog Sada, a idejni tvorac je mama Tanja koju na društvenim mrežama prati više od devet hiljada ljudi.

Tanja Sovulj u šali voli da kaže kako će od sad sa pratiocima deliti samo slike svog balkona jer ih to najviše zanima. I mada ceo njen stan vrvi od zanimljivih detalja, nije daleko od istine – ova terasica zaista je nešto posebno. Za Nova.rs objašnjava kako je nastala.

„Htela sam da na terasi dočaram ušukanost malog vrta ili kutka dvorišta, da što više izgleda kao da sam u prirodi ili kod bake na selu. Baka, na primer, ne bi posadila začine u neku fensi saksiju nego upravo u konzervu koju već ima u kući, time sam se i ja vodila. Ako je na terasi sve novo, sve iste boje, zategnuto tip-top, imam utisak da ležim u izlogu, a ne u vrtu“, objašnjava.

Zahvaljujući tome je na samo dva kvadrata uspela da kreira ovo magično utočište. Priča nam kako je tekao proces stvaranja i ujedno daje savete kako da i sami tranformišete svoju terasu u nešto slično.

„Kad imate mali prostor na raspolaganju, izuzetno je važno dobro ga osmisliti pre nego što bilo šta napravite ili kupite. Ono što bih navela kao najvažniju i neizostavnu stvar svake terase jeste udobna klupica, fotelja… Dosta smo razmiđljali o stolicama na sklapanje, s obzirom na to da zauzimaju jako malo mesta, ali su mi delovale dosta neudobno, a to nije nešto što želim na terasi. Dakle, ako ne možete da nađete odgovarajući nameštaj, vi ga napravite sami“, poručuje kroz osmeh ova Novosađanka, objašnjavajući da ni ona ni suprug pre ove avanture nisu bili specijalno iskusni i vični u ovoj vrsti majstorisanja, ali im nije trebalo mnogo da se uhodaju.

Još priča o uređenju doma:

„Prva stvar koju smo napravili bila je klupica dovoljno udobna za uživanje i odmor, a takođe i praktična jer ima prostor za odlaganje stvari. Ne morate biti majstor niti imati neki specijalan alat i radionicu. Moj muž je sve naše projekte radio prvi put, na internetu ima gomila tutorijala za šta god pozelite, imamo osnovni alat i sve radimo upravo na toj terasi od dva kvadrata ili u stanu. Potrebno je samo malo volje i puno ljubavi“, poručuje Tanja Sovulj.

Balkon Tanje Sovulj
Foto: Privatna arhiva

Nakon klupice, sve drugo je bilo lakše. U prvoj sezoni su uz nju imali još samo cveće, a za narednu su koncept dopunili i stočićem na rasklapanje koji ih je koštao manje od 1.500 dinara, a za koji se tutorijal može naći na Tanjinom blogu. Posle stola su sliku skockali uz pomoć rolo zavesa od babusa, koje su polovne kupili na Najlonu, a na kraju i podne obloge, koje su poslednjih godina neizostavan detalj na balkonima.

Za ovaj i druge projekte Tanja inspiraciju uglavnom pronalazi na Pinterestu i Instagramu, a ono što ipak izdvaja kao adut broj jedan u svom ušuškanom kućnom vrtu je – cveće.

Balkon Tanje Sovulj
Foto: Privatna arhiva

„Volim puno raznobojnih saksija i različitog cveća, jer me tako terasa podseća na šareni vrt i na njoj se osećam srećno. Mislim da ljudi pogreše kada na sređivanje terase gledaju kao na sređivanje stana, pa kupe sve iste saksije i cveće iste vrste u istoj boji, pa terasa na kraju izgleda malo dosadno. Mislim da se kod terase možete više igrati, kombinovati različite teksture, boje, vrste cveća, začinskog bilja“, zaključuje.

„Must have“ su, osim toga, i udobni jastučić, korpice od pruća, fenjeri, lampice… Bitno je da osvetljenje bude prigušeno, za „cozy“ efekat, kaže Tanja, napominjući da kad je uređenje enterijera u pitanju, ne treba žuriti, jer prostor treba prvo upoznati i efekti su najbolji kad se sređuje postepeno. Kad se radi o samoj terasi, skreće pažnju na deo koji mnogi zapostave – zidove.

„Zidove ukrasite visećim saksijama, policama sa začinima ili cvećem. Posebno obratite pažnju kod bušenja, jer su to spoljni zidovi i uglavnom imaju debelu izolaciju, pa će vam trebati duže burgije i dugački šrafovi. I obavezno nabavite zaštitu od sunca! Mi smo u početku imali dva suncobrana, a kasnije smo ih zamenili rolo zavesom, ali možete koristiti i obično belo platno za pravljenje zastora.

Mama Sovulj je, inače, majstor za pronalaženje sitnica na buvljaku, a dosta predmeta koji ukrašavaju njen stan pronašla je na Najlonu za svega 100, 200 dinara.

Balkon Tanje Sovulj
Foto Privatna arhiva

„Sigurna sam da svi imate neku šupu ili tavan, bilo u svom stanu, kod roditelja, bake i deke, iznenadili biste se šta sve tamo može da se nađe. Stare stvari daju prostoru neki poseban šmek, dušu,. Takođe možete koristiti stare šolje da u njih zasadite sukulente. Ja sam, recimo, imala konzervu od kompota od breskvi, ogulila sam etiketu i u konzervu posadila nanu. Izgleda baš nekako retro. Dakle, uvek pre nego što bacite neku stvar, razmislite da li možete da joj pronađete novu namenu, da je ofarbate i malo doterate“, kaže Tanja koja, zajedno sa suprugom, u svaki projekat utkiva mnogo ljubavi, a najviše voli kad nešto napravi za njihovu troipogodišnju ćerkicu. Ta radost, ipak, nema cenu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)