Kragujevac festival rakije
Festival rakije u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nema ko se ne začudi, kada čuje da se u zatvoru pravi rakija. Ovo nije vest za šaljive stranice, već živa istina u šta se uverio i naš portal. Osuđenici koji kaznu izdržavaju u Okružnom zatvoru u Smederevu, u okviru resocijalizacije – prave rakiju.

Rakija koloritnog i originalnog nazva ‘‘Aps‘‘ stiže iz zatvora i to u luksuznom i ekskluzivnom pakovanju. Ovo tradicionalno srpsko piće proizvedeno iza zatvorske kapije, svoju prvu javnu promociju imalo je na Festivalu rakije održanom ovog vikenda u Kragujevcu. I naravno, odmah je postalo hit.

Ljudi su začuđeno prilazili štandu i u neverici se pitali otkud rakija u zatvoru, a upravnik je strpljivo objašnjavao da je proizvodnja rakije jedan od programa resocijalizacije. Da ne bude zabune, odmah dodaje da zatvorenici nemaju nikakvog kontakta sa alkoholom i da se njihovo angažovanje završava, kako kaže, kod loženja vatre ispod kazana.

Goran Pavlović upravnik Okružnog zatvora u Smederevu, za Nova.rs je ispričao da je sve počelo pre tri godine, kada je sa zatvorske ekonomije preteklo voće koje nije bilo za prodaju. Registrovali su destileriju i odlučili da višak pretvore u rakiju.

‘‘Na ekonomiji imamo voćnjake pod jabukom, kajsijom i šljivom na kojima rade zatvorenci. Imamo i našu hladnjaču od 100 tona i voće uglavnom ide za izvoz. Pošto je ostajalo dosta voća neuslovonog za prodaju, počeli smo da pravimo rakiju. Znam da je čudno da proizvodnja rakije bude program resocijalizacije, ali zatvorenici sve rade pod nadzorom. Oni aktivno učestvuju u berbi, skupljanju, prebiranju voća i loženju kotla, a sve drugo rade naši instruktori za obuku i upošljavanje‘‘, pojasnio je Pavlović.

Pročitajte još:

Navodi i da je ceo program odobren od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva unurašnjih poslova, koje, dodaje on, flaširani ‘‘Aps‘‘ koristi za svoje promotivne aktivnosti, kao poklone i suvenire. Trenutni kapaciteti zatvorske proizvodnje Apsa su oko 7.000 litara, a plan im je, kaže Pavlović da se od naredne godine ova rakija nađe i na tržištu.

Iz zatvorske destilerije u Smederevu, za sada u luksuznim flašama izlazi jabukovača, šljivovica i rakija
od kajsije, a ideja im je da deo proizvodnje plasiraju i u jeftinijem komercijalnom pakovanju. Kada ovo
piće bude dostupno na tržištu, ljubiteljima prepečenice ostaje da biraju, da li više žele da ih ‘‘uhvati‘‘
obojeni ili bistri Aps. Nazdravlje i živeli!

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar