Alkoholno i jabukovo sirće: Koje je bolje za ribanje

Podeli:
sirće za ribanje
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

I jabukovo i alkoholno sirće imaju svojih prednosti, ali nije svejedno za koje ćete se odlučiti ako biste da sirćetom ribate kuću.

Belo ili alkoholno sirće najčešće se koristi za čišćenje i svakako je preporučljivo uvek ga imati u kući. Uz to je i jeftino, a iako neće sasvim dezinfikovati, uspešno će se izboriti s raznim mrljama i prljavštinom. Ipak, da li je alkoholno sirće bolje od jabukovog za ribanje i u čemu je uopšte razlika, objasnila je Tonja Haris, koja je nagrađivani stručnjak za takozvano zeleno ekološko čišćenje.

Razlika između belog i jabukovog sirćeta

Osnovna razlika između te dve vrste sirćeta je u tome kako nastaju, kaže Haris.

„Jabukovo sirće nastaje prirodno, fermentacijom jabuka uz pomoć visoko aktivnih enzima, dok destilisano belo, tj. alkoholno sirće nastaje iz postupka vrenja alkoholnih tečnosti, što rezultira porastom bakterija i sirćetne kiseline. Bezbojno je, za razliku od jabukovog, koje je blago žuto ili smeđe obojeno, odnosno mutno je i miriše na sirćetnu kiselinu“, rekla je Haris.


Kako dalje navodi, alkoholno sirće je znatno bolje za čišćenje od jabukovog, prvenstveno jer je bezbojno.

„Zbog toga se bez straha može koristiti na bilo kojoj površini“, kaže Haris i napominje da žućkasto jabukovo sirće nikad ne bi koristila npr. za čišćenje tepiha.

Pročitajte još:

Osim toga, kaže, alkoholno sirće je nešto kiselije, što ga čini jačim sredstvom za čišćenje. I mada nije u potpunosti dezinficijens, ima antimikrobna svojstva.

„Jabukovo sirće ima brojne prednosti, posebno zdravstvene, ali kada je reč o sredstvu za čišćenje, više volim prozirne tečnosti. Istina, prednost jabukovog sirćeta je blaži miris, a nakon što izvetri, ostaje ugodan slatkasti miris, što nije slučaj kod belog alkoholnog sirćeta“, kaže Haris i preporučuje da mu dodate esencijalna ulja koja će taj miris ublažiti.

Kako koristiti belo alkoholno sirće

Najvažnije je reći, smatra Haris, da ovo sirće nikad ne treba koristiti u punoj snazi jer je prejako.

„Uvek ga razredite tako da pomešate jednake delove sirćeta i vode“, savetuje.

Onda njim možete da čistite sve, od mikrotalasne pećnice do kade.

„Poprskajte ga gde god vidite prljavštinu, npr. slavine, kadu, tuš, uređaje od nerđajućeg čelika… Možete da ga koristite i za osvežavanje mašine za veš i sudove, pa čak i kao sredstvo za čišćenje prozora. Efikasno je i za čišćenje tepiha, a ako je na tepihu fleka, pospite je sodom bikarbonom i preko poprskajte alkoholnim sirćetom“, rekla je Haris za Mind Body Green.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar